Správy

Výstraha pred vetrom a MRAZOM v oblasti Prešova: Odborníci priznávajú, je to zriedkavé!

Ohrozená môže byť vegetácia tých rastlín, ktoré sú tesne pred alebo po kvitnutí.

Ilustračný obrázok k článku Výstraha pred vetrom a MRAZOM v oblasti Prešova: Odborníci priznávajú, je to zriedkavé!
Zdroj: Marta Nandrážiová

V okrese Prešov sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 21 m/s (65 – 75 km/h). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webstránke.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Priemerná rýchlosť vetra môže ojedinele dosiahnuť 12 m/s (45 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Táto výstraha platí 4.4.2022 od 18.00 hod. do 5.4.2022 09.00 hod.,“ upozorňujú odborníci.

Ohrozenie pre vegetáciu

To však nie je všetko, odborníci upozorňujú aj pred mrazom. „V okrese Prešov sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –1 – –3 °C,“ vysvetlili zo SHMÚ, čo nás najbližšie čaká.

Táto výstraha podľa SHMÚ platí od 5.4.2022 od 00.00 hod. do 08.00 hod.

„Vzhľadom k danej vegetačnej fáze niektorých rastlín predstavuje nízka teplota ohrozenie pre vegetáciu, ktorá je vo fáze kvitnutia, tesne pred kvitnutím, prípadne tesne po kvitnutí. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý,“ doplnili meteorológovia.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM