Zuzana Vajayová Rôzne

Vykrytie záväzkov chce mesto zatiaľ riešiť kontokorentným úverom

Na vyrovnanie záväzkov radnice voči mestským firmám, ktoré pociťujú nedostatok financií, využije Mestský úrad v Prešove kontokorentný úver, ktorý nemá presiahnuť hranicu dva milióny eur.

Prednosta MsÚ Jozef Višňovský dnes pre médiá uviedol, že tieto zdroje pomôžu preklenúť isté časové obdobie, využijú ich jednak v prípade mestských firiem, ale aj na úhradu ďalších záväzkov vyplývajúcich zo zmlúv. Majú sa tak zabezpečiť napríklad posledné platby v rámci projektov rekonštrukcií škôl, pretože tam financovanie prebieha spôsobom refundácie nákladov.

„Naše kapitálové príjmy, ktoré očakávame za odpredaj či už budov, ale hlavne pozemkov v priemyselnom parku, budú niekedy na prelome septembra-októbra. Následne by sme tento úver vracali,“ konštatoval Višňovský. Dodal, že tieto zdroje z kontokorentného úveru budú čerpané priebežne. Zdôraznil, že výška týchto záväzkov nedosahuje úroveň úveru.

Vyčíslil, že záväzky radnice k 9. augustu tohto roka voči Dopravnému podniku prestavujú 650.000 eur a Technickým službám mesta Prešov majú uhradiť asi 400.000 eur. Z úveru by mala dostať peniaze aj Mestská správa služieb 31.000 eur, Park kultúry a oddychu asi 33.000 eur a splatiť by mali aj ďalšie záväzky.

Vývoj v oblasti príjmov z podielových daní v júli a v auguste sa oproti minulému roku podľa prednostu zlepšil. Predpokladá, že mesto by mohlo v tomto roku dosiahnuť príjem z podielovej dane niekde na úrovni roka 2008, teda asi 23 miliónov eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM