Správy

VIZUALIZÁCIE: Z chátrajúcich kúpeľov na východe má vzniknúť takýto atraktívny wellness rezort!

Košický samosprávny kraj zverejnil vizualizácie víťazného návrhu na obnovu Turzovských kúpeľov pri Gelnici.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Z chátrajúcich kúpeľov na východe má vzniknúť takýto atraktívny wellness rezort!
8
Galéria

Ďalším krokom bude podpis zmluvy o dopracovaní urbanisticko-architektonickej štúdie s víťazom súťaže, ktorým je architektonické štúdio Between z Bratislavy.

10 až 20 miliónov eur

Na budúci rok by mal vzísť zo súťaže investor, ktorý kúpele obnoví a bude prevádzkovať. „Ak všetko pôjde dobre, niekedy na jar by sme mohli mali mať vybraného investora. V tom čase by už malo prebiehať spracovanie projektovej dokumentácie a následne podanie žiadosti o územné rozhodnutie a stavebné povolenie v meste Gelnica,“ uviedol v utorok predseda KSK Rastislav Trnka pre novinárov.

Potrebná investícia na obnovu v zmysle projektu je podľa neho rádovo v sume desiatich až 20 miliónov eur.

Podľa čoho vyberali?

„Víťazný návrh z dielne štúdia Between podľa poroty najcitlivejšie pristúpil k riešenému územiu, zachoval intimitu prostredia a plne rešpektuje historický ráz areálu niekdajších kúpeľov. Taktiež z pohľadu krajinnej architektúry bol vyhodnotený ako najlepší,“ skonštatoval Trnka.

Ocenená skupina architektov bola úspešná aj pri návrhoch na obnovu Kúpeľov Sliač či revitalizáciu Mlynského náhonu v Košiciach.

Umiestnenie v súťaži je spojené aj so ziskom finančnej odmeny, pre prvé miesto je to 18 000 eur, pre druhé 13 000 a pre tretie 9 000 eur. Odborná porota sa skladala zo skupiny piatich nezávislých architektov a dvoch zástupcov KSK.

Pozrite si v galérii vizualizácie víťazného návrhu.

KSK zverejnil vizualizáciu obnovy Turzovských kúpeľov
8
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM