Ľubomír Hudačko Rôzne

Vianočná atmosféra sa vystupňuje: Betlehemské svetlo sa v Prešove rozhorí v megalampáši

Prešovčanov čaká vianočná akcia už päť dní pred Štedrým dňom. Do mesta totiž zavíta Betlehemské svetlo, ktoré prinesú skauti a zapálené bude v megalampáši. Predvianočná tradícia je symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 25-ročnú tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná atmosféra sa vystupňuje: Betlehemské svetlo sa v Prešove rozhorí v megalampáši
Zdroj: Dnes24.sk

Už tento piatok sa vo večerných hodinách v megalampáši pred konkatedrálou sv. Mikuláša opäť rozsvietilo Betlehemské svetlo, ktoré do nášho mesta prinesú slovenské skutky a skauti.

Svetlo pokoja a mieru z Betlehema

„Je čarovné uvedomiť si, že všetky tieto svetielka majú svoj pôvod v tom prvom, počiatočnom, ktoré sa zažalo práve v mieste rodiska Ježiša Krista,“ uviedol Michal Chmeliar, ktorý spolu so svojimi kolegami skautmi každoročne roznášajú tento predvianočný dar do všetkých kútov Slovenska.

„Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je jednoduchým a zároveň krásnym symbolom, aby sme sa sami snažili budovať pokoj a mier v našich životoch i v našom okolí,“ dodal mladý skaut. Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Kúsok z neho aj do prešovských domovov

Svetlo predstavuje symbol pokoja a spája ľudí všetkých zúčastnených krajín. „Teším sa, že s posolstvom Svetla pokoja do mnohých prešovských domácností kúsok z Betlehema a plamienkom požehná blížiace sa sviatky a naše rodiny,“ povedala primátorka Andrea Turčanová, ktorá betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov.

Zapálenie megalampáša pre konkatedrálou sv. Mikuláša sa uskutoční už dnes po svätej omši so začiatkom o 18:00 a ekumenickej bohoslužbe, teda približne okolo 19:00. Prešovčania si budú môcť svetlo odtiaľto vziať v dňoch od 23. – 24. 12. 2014 a následne, 24. 12. 2014 aj pred kostolmi na jednotlivých prešovských sídliskách.

Roznesú ho i do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí. Od týchto chvíľ si ho ľudia môžu odpáliť v kostoloch a všade tam, kde ho skauti v predvianočnom čase doručia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM