Správy

Veľký deň pre SOLIVAR: Chystá sa veľkolepá oslava, program zaujme na prvý pohľad

Pripravené budú i komentované prehliadky začínajúce sa pred Skladom soli v hodinových intervaloch, vystúpia tiež folklórne skupiny a zaujme kúzelná fyzika.

Ilustračný obrázok k článku Veľký deň pre SOLIVAR: Chystá sa veľkolepá oslava, program zaujme na prvý pohľad
Foto: Ľubomír Hudačko

Tradičné ukážky remesiel, workshopy a vystúpenia folklórnych súborov budú súčasťou Dňa soli v Solivare, ktorý sa uskutoční v sobotu (4. 9.) v Národnej kultúrnej pamiatke (NKP) Solivar v Prešove. Podujatie chce tradičnými remeslami poukázať na stálu tradíciu konania remeselných trhov a tvorivých dielní na Slovensku i v Poľsku.

Nebudú chýbať tradičné ukážky remesiel, workshopy a vystúpenia Usmievanky, Folklórneho súboru (FS) Solivarčan, FS Šarišan, skupiny Bumerang, Kúzelná fyzika a Divadla Portál.

Pripravené budú i komentované prehliadky začínajúce sa pred Skladom soli od 11.30 hod. do 17.30 hod. v hodinových intervaloch.

Nový toliar

Priestory Četerní ožijú príbehmi z dávnych čias v predstaveniach divadelníkov.

Maximálny počet je 45 osôb na jeden vstup. „Návštevníci sa môžu tešiť na zaujímavý kultúrny program spojený nielen s históriou ťažby soli v Solivare. Remeselné trhy ponúknu výrobky, ktoré aj v spolupráci s mestom Krosno odprezentujú tradičné remeslo baníckeho a hutníckeho regiónu. Uvedieme tiež do obehu z edície soľnobanských toliarov nový Soľnobanský toliar s vyobrazením Gápľa,“ priblížil riaditeľ Slovenského technického múzea (STM) – Múzea Solivar Marek Duchoň.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Vstup na podujatie sa bude riadiť aktuálnym Covid automatom pre OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní Covid-19).

STM získalo na začiatku roka poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekt z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja program Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 s názvom Kultúrne dedičstvo Solivaru a Krosna v jedinečných tradíciách.

Zachovanie tradície

Mikroprojekt STM realizuje s poľským mestom Krosnom a je financovaný 85 percentami z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 percentami zo štátneho rozpočtu.

„Hlavným cieľom projektu je vytvoriť novú perspektívnu spoluprácu s poľským partnerom, ktorá bude symbolizovať prepojenie dvoch elementov soli a skla v pojme kryštál, a to prostredníctvom nových služieb a možností s prihliadnutím na ich propagáciu v regiónoch, na rozvoj cestovného ruchu a zachovania tradície kultúrneho dedičstva na Slovensku a v Poľsku,“ vysvetlil Duchoň.

Mikroprojekt je rozdelený do niekoľkých aktivít, jednou z nich je spomenutý Deň soli, ktorý sa uskutoční v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš.

Hlavný program

11.00 hod. začiatok
11.15 hod. FS Solivarčan
12.00 hod. Divadlo Portál
13.00 hod. Kúzelná fyzika
14.00 hod. Usmievanka
15.00 hod. Slávnostné otvorenie
15.30 hod. FS Šarišan
16.30 hod. Losovanie tomboly
17.00 hod. Skupina Bumerang
+ sprievodné aktivity: tvorivé dielne pre deti, tesárska a kováčska dielňa, varenie soli, originálne fotosteny, ochutnávka dobových jedál, stánky s remeslami, predaj Soľnobanského toliara, občerstvenie

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archívne

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM