Ľubomír Hudačko Správy

Veľké opravy od pivnice až po strechu: Známy kultúrny stánok prejde rozsiahlou rekonštrukciou

Šarišská galéria v Prešove prejde v novom roku rozsiahlou rekonštrukciou. Na opravy troch budov na Hlavnej ulici v Prešove čísla 49, 51 a 53 získali z eurofondov takmer jeden milión eur a 1,194 milióna na tento účel vyčlenil Prešovský samosprávny kraj.

Ilustračný obrázok k článku Veľké opravy od pivnice až po strechu: Známy kultúrny stánok prejde rozsiahlou rekonštrukciou
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa riaditeľa galéria Rudolfa Dupkalu by sa s opravami malo začať už v prvých mesiacoch roka 2015 a pôjde o rozsiahle práce, pretože sa budovy opravia od pivnice až po strechu. Stavebné práce sú naprojektované na viac ako 1,9 milióna eur a vnútorné vybavenie by malo stáť približne 240 000 eur.

Šarišská galéria sa po mnohých rokoch zmení nielen v interiéri ale aj v exteriéroch. Dupkala za najprínosnejšie považuje sprevádzkovanie podkrovných priestorov, ktoré sa začnú používať na rôzne krúžky pre deti, ale pôsobiť tu bude aj obnovený Klub dôchodcov.

Plusom je podľa neho aj to, že výstavné siene budú mať nové osvetlenie a ozvučenie a zážitok z diel bude o to silnejší, že sa priestory stanú bezbariérovými, teda prístupnými aj ľuďom na vozíčku a s iným postihnutím. Dokonca aj zamestnanci budú mať po rokoch zlepšené pracovné prostredie.

V dvoch budovách sa má podľa Dupkalu vykonať aj oprava strechy a opravovať sa bude aj fasáda z Hlavnej ulice, takže sa už vedenie galérie nemusí obávať toho, že by poškodená omietka zranila okoloidúceho chodca. Práce by mali byť ukončené v roku 2016 a Dupkala dúfa, že sa z galéria potom stane ešte prístupnejší a krajší kultúrny stánok.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM