Správy

V prešovských školách nezabúdajú na bezpečnosť: Pomáha videovrátnik aj kamerový systém

Bezpečnosť v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov je ošetrená viacerými opatreniami.

Ilustračný obrázok k článku V prešovských školách nezabúdajú na bezpečnosť: Pomáha videovrátnik aj kamerový systém
Zdroj: TASR/František Iván

K eliminácii rizík prispieva okrem iného kamerový systém, spolupráca s políciou i osveta. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Michal Hudák.

Každá z 12 škôl má podľa jeho slov túto oblasť ošetrenú na vstupoch a prechodových dverách kombináciou viacerých opatrení.

Bezpečnostné fólie

„Kamerovým systémom, videovrátnikmi, recepciou, kontrolou vstupov do budov aj overením totožnosti, sprevádzaním návštev až priamo ku konkrétnym osobám. V rámci školy je posilnený pedagogický dozor, vonkajšie priestory sú zabezpečené oknami či bezpečnostnými fóliami,“ priblížil Hudák.

Ako ďalej povedal, k eliminácii rizík na školách prispieva kamerový systém, spolupráca škôl s príslušníkmi Policajného zboru a organizáciami pôsobiacimi v tejto oblasti.

„Rovnako realizácia besied, workshopov, prednášok so žiakmi, ale aj školení so zamestnancami školy. Úlohu zohráva aj prítomnosť školského podporného tímu, školy v rámci svojich aktivít už teraz pracujú v tejto oblasti na maximum,“ vysvetlil Hudák.

Školy podľa jeho slov pociťujú potrebu väčšej kontroly, na druhej strane je potreba viesť žiakov k prevencii a k predchádzaniu nežiaduceho až trestnoprávneho konania.

Obmedzené finančné zdroje

„Je potreba naďalej pracovať na preventívnych existujúcich opatreniach a naďalej ich rozširovať. V tejto oblasti je však potrebné upozorniť na finančný aspekt a obmedzené finančné zdroje, ktoré majú školy i zriaďovateľ,“ skonštatoval Hudák s tým, že sa plánujú zapojiť do bezpečnostného auditu a výziev zo strany štátu.

Ministerstvo vnútra SR v polovici januára spustilo bezpečnostný audit v základných a stredných školách. Na základe neho by sa mala nastaviť kategorizácia škôl z hľadiska bezpečnosti. Ešte v prvom štvrťroku má byť pripravený aj vysokoškolský au­dit.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM