Jakub Forgács Krimi

V Prešovskom kraji úradujú podvodníci: Na seniorov si vymysleli nový postup

Podvodníci podľa slov polície využívajú tlak na staršie osoby a požadujú rôznymi spôsobmi zaslať peniaze. Ako to skúšajú najnovšie?

Ilustračný obrázok k článku V Prešovskom kraji úradujú podvodníci: Na seniorov si vymysleli nový postup
Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj

V uplynulých dňoch zaznamenali prešovskí krajskí policajti na viacerých miestach v Prešovskom kraji množiace sa prípady pokusov o podvodné konanie, ktorých obeťou sú seniori. Podvodníci pritom začali využívať novú legendu, pod ktorou sa snažia vylákať od svojich obetí peniaze či iné cennosti. Krajskí policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Podvod na senioroch

„Neznáme osoby telefonicky kontaktujú vytipovaných seniorov, že sú pracovníci Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne alebo pošty a že im potrebujú doručiť zásielku, a preto zisťujú adresu volaného seniora,“ uviedli policajti.

„Krátko na to seniorom volá ďalšia osoba a predstaví sa ako policajt, zväčša ako pracovník kriminálnej polície a pýta sa na predchádzajúci hovor. Zároveň ho informuje, že to bol podvodný telefonát a nech sa doma dobre pozamyká a nikomu neotvára dvere len policajtom z kriminálnej polície. Popri tom zisťuje od seniora jeho adresu, či býva sám a taktiež jeho majetkové pomery otázkami typu, či má doma nejaké cennosti, zlato, peniaze,“ pokračovali muži zákona so slovami, že získané informácie neskôr osoby využívajú pri prevzatí od seniora pod rôznou zámienkou, napr. uloženie cennosti do bezpečia a ochrany ich majetku.

Podvodníci podľa slov polície využívajú tlak na staršie osoby a požadujú rôznymi spôsobmi zaslať peniaze. „Či už vkladom na účet, prevodom na účet alebo zaslaním cez rôzne platobné služby. Zväčša ide o niekoľko tisícové sumy, ktoré sú častokrát celoživotnými úsporami seniora,“ spomenuli policajti s tým, že stotožnenie páchateľa je mimoriadne problematické a náročné.

Výzva verejnosti

Policajti preto vyzvali širokú verejnosť a najmä seniorov, aby sa takéhoto konania vyvarovali, aby nekomunikovali s neznámymi osobami a hlavne, aby im nezasielali žiadne peniaze, resp. im neposkytovali žiadne osobné ani platobné údaje. Falošné tvrdenia páchateľov je potrebné okamžite overiť.

„Ak máte podozrenie zo spáchania takéhoto podvodu, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na čísle 158. Akékoľvek informácie k páchateľom môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti,“ dodali muži zákona.

Hl. foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM