Ľubomír Hudačko Rôzne

V prešovskej ZŠ drali lavice známe mená: Študovali na nej aj Táslerovci i nádherná herečka

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či ste náhodou nechodili na prešovskú školu, tak ako známe osobnosti z nášho mesta? Napríklad na ZŠ Šmeralova dreli lavice bratia Táslerovci či očarujúca kráska, známa herečka Gabriela Marcinková. To však nie je všetko, svoje miesto tu mali totiž aj ďalší.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskej ZŠ drali lavice známe mená: Študovali na nej aj Táslerovci i nádherná herečka
Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove je už desaťročia známa ako športová škola, pretože tam pôsobia atletické triedy. Z jej lavíc však vyšli osobnosti, ktoré sú známe nielen v oblasti športu.

Túto základnú školu navštevovali aj slovenský hokejový reprezentant a olympionik René Pucher, člen exekutívy Svetovej bedmintonovej federácie, medzinárodný rozhodca Peter Tarcala, ale aj režisérka Divadla Alexandra Duchnoviča Gabriela Zakuťanská.

Táslerovci aj Marcinková

Riaditeľ doplnil, že táto škola má svojho žiaka aj na Úrade vlády SR, je ním štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. „Môžem spomenúť ešte napríklad lídrov hudobnej skupiny IMT Smile bratov Táslerovcov, herečku Gabrielu Marcinkovú, ktorá bola mimochodom aj veľmi dobrou atlétkou, terajšiu poslankyňu NR SR Svetlanu Pavlovičovú, účastníčku Majstrovstiev sveta a Európy v bedmintone Kvetoslavu Orlovskú,“ pripomenul riaditeľ školy Ľubomír Bodnár.

Teraz o žiakov bojujú

Brány ZŠ Šmeralova na Sídlisku III. v Prešove sa prvýkrát otvorili 3. septembra 1977, keď tam privítali 470 žiakov. Súčasný riaditeľ konštatoval, že od otvorenia školy počet jej žiakov narastal a v roku 1987 presiahol 1000. V tom čase sa tam začali formovať triedy s atletickým zameraním.

Dnes musí každá škola o svojich žiakov bojovať, podľa riaditeľa je k tomu najlepšou cestou atraktivita vzdelávacích programov, ponuka voľno-časových aktivít pre zdravý rozvoj detskej osobnosti a možnosti účasti v projektoch a súťažiach.

„Toto všetko kladie na učiteľov veľké nároky, aby sa vzdelávali a dokázali orientovať v nových formách vyučovania. Musíme si uvedomiť, že dnešní žiaci majú iné nároky, a preto musíme vytvárať iné možnosti, ako ich zaujať,“ povedal riaditeľ. Škola v posledných rokoch prešla rozsiahlou rekonštrukciou, pričom investícia sa vyšplhala na 1,22 milióna eur. Veľkým prínosom je atletický areál, ktorý tam vybudovali za viac ako pol milióna eur, a multifunkčné ihrisko.

foto: ilustračné

Marcinková, Táslerovci, Pucher: Všetci chodili na Šmeralovú ZŠ!
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM