Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove vznikne prvá škola pre hyperaktívne deti: Kde bude sídliť a kedy ju otvoria?

Na Bernolákovej ulici otvoria 1. septembra prvú školu svojho druhu na Slovensku. Súkromná základná škola pre žiakov s poruchami aktivity a pozornosti je plnohodnotnou alternatívou k bežnému typu ZŠ. Budú sa v nej vzdelávať deti s poruchami aktivity a pozornosti bez mentálneho postihnutia.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove vznikne prvá škola pre hyperaktívne deti: Kde bude sídliť a kedy ju otvoria?
Zdroj: Dnes24.sk

V školskom roku 2015/2016 sa v nej začnú vzdelávať žiaci 1. až 4. ročníka. Žiaci tejto školy môžu po ukončení 9. ročníka pokračovať v štúdiu na ktorejkoľvek strednej škole. Škola by mala výrazne uľahčiť život žiakom a rodičom s deťmi trpiacimi diagnózou nazývanou bežne hyperaktivita (ADHD). Tá postihnutým sťažuje vo väčšom kolektíve výučbu a vzdelávanie v bežnom type školy. Neraz pritom ide o žiakov s nadpriemernou inteligenciou. Vzdelávanie bude na tejto škole bezplatné.

Hyperaktívni nájdu svoj prístav

„Tieto deti sa v škole často stretávajú s označením zlý, neposlušný, ten, čo stále vyrušuje, spieva si, keď má počítať, vychádza z triedy atď.,“ opísal nepriaznivú situáciu Stanislav Harčarík, zriaďovateľ tejto školy. Podľa neho najnovšie výskumy uvádzajú, že deti s týmto problémom tvoria až 9 percent celkovej populácie a tento počet má rásť. Hyperaktivitou, či poruchou pozornosti tak trpí už skoro každé desiate dieťa.

„Motivácia na to, aby škola tohto typu vôbec vznikla, je náš syn, ktorý má takýto problém. Teda osobná skúsenosť. V Prešove sme nenašli žiadnu školu, ktorá by sa špecificky venovala deťom s týmto zdravotným znevýhodnením,“ uviedol Harčarík.

Menej žiakov, individuálny prístup

Prvou riaditeľkou školy bude Alžbeta Balúnová, ktorá má dlhoročnú prax vo vzdelávaní žiakov na rôznych typoch škôl. A to od matematických tried cez deti telesne i mentálne postihnuté, zdravotne oslabené, ako aj prax s integráciou týchto detí v bežných triedach. Dobrému podchyteniu a zvýšeniu komfortu pri vzdelávaní detí s poruchami aktivity a pozornosti pomôže v novej škole menší počet žiakov v triede. Ten bude 4 až 8 detí na jednu triedu.

„Pedagógovia budú k deťom pristupovať podľa ich diagnózy. Učiteľ teda prispôsobí vyučovací proces potrebám žiakov. Nezvládnu napríklad sedieť 20 minút na jednom mieste a počúvať nerušene rozprávku. Plánujeme využívať rôzne kompenzačné pomôcky, zaraďovanie relaxačných chvíľ do procesu vyučovania, modelovanie v piesku, hline a pod. Budú mať i relaxačnú miestnosť, v ktorej si budú môcť stimulovať vestibulárny systém –prostredníctom pohybu (k dispozícii budú hojdačky, koníky, fitlopty). Jednoducho všetko, čo by im mohlo pomôcť, sa budeme snažiť zakomponovať do vyučovania, i do aktivít v školskom klube, aby boli deti stimulované všestranne a zároveň odborne.“

Terapeutická miestnosť aj nová metóda

Súčasťou školy bude školský klub, ktorý deťom poskytne priestor pre oddych a relaxáciu, ako aj príležitosti pre ďalšie rozvíjanie tvorivých schopností. Rovnako telocvičňa a knižnica. Škola zriadi aj jazykové a počítačové učebne. Obedy sa budú podávať v školskej jedálni. Škola bude využívať rôzne terapie, no najmä INPP terapiu neuromotorickej nezrelosti, ktorá je na Slovensku novinkou, ale v zahraničí (v Anglicku, Švajčiarsku či USA) má už dlho vďaka veľkej úspešnosti vysoký kredit. Ide o individuálnu diagnostiku a terapiu pomocou metódy INPP. Hodnotí neuromotorický vývin s cieľom zistiť, či sú ťažkosti klienta podmienené nedostatočným fungovaním centrálnej nervovej sústavy (CNS) v oblasti senzomotorickej integrácie a rovnováhy. Potom dieťaťu ďalej pomáha neinvazívnym spôsobom – navrhne sa fyzické cvičenie „ušité na mieru“.

Balúnová na záver uviedla: „Milí rodičia, počet žiakov v triede je obmedzený. Ak máte záujem o nezáväznú konzultáciu, neváhajte sa s nami skontaktovať. Ak uvažujete o zápise svojho dieťaťa na našu školu, ste vítaní.“ Škola bude sídliť v budove na Bernolákovej ulici na sídlisku Sekčov.

Text: Dušan Guman, foto: archív školy

Prvá škola pre hyperaktívne deti: Jej zriadovateľ Stanislav Harčarik
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM