Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove sa pustilo do práce vyše 20 umelcov: Všetky diela uvidíme v novom parku

Skupina viac ako dvadsiatich umelcov počas celého týždňa v Prešove vytvára umelecké diela z rôznych materiálov. Keďže je medzi nimi aj jeden umelec z Česka, pokladá sa piaty ročník sympózia už za medzinárodný.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa pustilo do práce vyše 20 umelcov: Všetky diela uvidíme v novom parku
Zdroj: TASR

Viac ako 20 umelcov zo všetkých kútov Slovenska aj s jedným českým hosťom pracuje s materiálmi kameň, kov a drevo. Všetky diela, ktoré vzniknú počas šiestich dní, budú podľa Kačmára nakoniec prezentované na vernisáži v priestoroch sochárskeho ateliéru Za Kalváriou v Prešove v sobotu 27. júla.

Práci česť!

„Sochárske sympózium s názvom Práci česť sme vymysleli spolu s ďalšími kamarátmi umelcami počas dlhých zimných večerov. Tento rok je tu až 21 umelcov, ktorí počas celého týždňa pracujú na dielach podľa vlastných návrhov. Keďže po iné roky sme zadávali tému a bolo to skôr obmedzujúce, teraz sme ju nezadali,“ povedal jeden z organizátorov Michal Kačmár.

Počas šiestich dní prác v sochárskom ateliéri Za Kalváriou prebiehajú po ťažkej práci počas dňa večer aj rôzne vystúpenia, koncerty, prezentácie a besedy, kde svoj talent prezentujú nielen sochári, ale aj umelci z filmovej, hudobnej či inej sféry.

Štvrťročná výstava

„Diela, ktoré vzniknú tento rok, už majú svoju cestu, ktorá bude začínať tu, vlastne vernisážou v sobotu večer. Tu by mali byť mesiac, dva mesiace. Potom niekedy koncom septembra by mala byť výstava v novovzniknutom parku Oasis za energetickými závodmi,“ povedal Kačmár. Dodal, že v parku by mali byť diela vystavené asi dva až tri mesiace, čiže do zimy a potom by sa mali presunúť buď do hlavného centra mesta, alebo do Domova sociálnych služieb v Sabinove.

Foto: Ilustračné

Sochárske sympózium v Prešove
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM