Správy

V Prešove a Ľuboticiach platí MIMORIADNA situácia: Dôvodom je migrácia

Mesto tak bude môcť zapojiť v prípade potreby armádu a políciu. V Ľuboticiach okrem toho pribudnú pre migrantov vykurované stany.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove a Ľuboticiach platí MIMORIADNA situácia: Dôvodom je migrácia
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Mesto Prešov a obec Ľubotice vyhlásili v súvislosti s tranzitnou migráciou mimoriadnu situáciu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová s tým, že obom samosprávam to umožní konať v tejto veci rýchlejšie a efektívnejšie.

Dôvodom je aj blížiaca sa zima, a tým možné ohrozenie života a zdravia tranzitujúcich ľu­dí.

„Primátor mesta Prešov František Oľha zvolal krízový štáb, ktorý rokoval o tranzitnej migrácii na území mesta. V súvislosti s tým vyhlásili primátor mesta Prešov a starostka obce Ľubotice Nicole Rubisová mimoriadnu situáciu na území mesta a obce,“ uviedla Rácová.

Primátor riadi

Primátor ako predseda krízového štábu mesta podľa jej slov riadi všetky potrebné záchranné práce, ako zriadenie provizórneho núdzového ubytovania, núdzové zásobovanie a podobne.

„Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie je zároveň každý subjekt povinný poskytnúť bezodkladne súčinnosť. V súvislosti s tým bude mať mesto aj možnosť využiť preplatenie nákladov bezprostredne súvisiacich s týmto stavom či zapojiť v prípade potreby armádu a políciu,“ spresnila Rácová.

Prešovská samospráva informovala, že v obci Ľubotice pribudli dva vykurované stany pre migrantov. Ide o preventívne opatrenie, ku ktorému sa pristúpilo z dôvodu blížiaceho sa zimného obdobia.

270 utečencov týždenne

O súčinnosť pri zabezpečení humanitárnej pomoci pre tranzitujúce osoby bolo mesto požiadané zo strany ministerstva vnútra.

Barbora Maráková zo Slovenskej humanitnej rady uviedla, že za posledné obdobie asistovali na cudzineckej polícii v Prešove okolo 270 utečencom týždenne. Predtým to bolo týždenne do 800 utečencom. „Išlo o humanitárnu pomoc, ako poskytnutie vody, jedla a hygienických balíčkov,“ spresnila.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM