Ľubomír Hudačko Správy

V okrese Prešov sa chystajú rekonštrukcie ciest: Vieme, ktoré vozovky sa dočkajú obnovy!

V prvom polroku 2015 plánuje Prešovský kraj zrekonštruovať havarijné úseky ciest II. a III. triedy. Pozrite si, ktorých lokalít sa to v našom okrese týka aj aká suma sa na ne vyčlení.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Prešov sa chystajú rekonštrukcie ciest: Vieme, ktoré vozovky sa dočkajú obnovy!
Zdroj: TASR

Dĺžka zrekonštruovaných úsekov v rámci kraja by mala dosiahnuť 41,5 kilometrov. Rozpočet vo výške 3,3 milióna eur z rezervného fondu prešovskej župy vo februári schválili poslanci Zastupiteľstva PSK.

Práce by mohli začať v máji

„V súčasnosti realizujeme proces verejného obstarávania. Ak všetko dobre pôjde, práce by sa mohli začať v máji,“ vysvetlil časový harmonogram riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák. Podľa jeho slov by práce mali byť ukončené najneskôr do konca júla.

„V konečnom dôsledku bude v rámci týchto siedmich projektov spolu zrekonštruovaných 17 mostov, z toho osem v havarijnom stave. Stabilizujeme štyri zosuvy a odstránime následky povodní na 17-tich úsekoch ciest,“ konkretizoval V. Kozák. Zmluvy boli podpísané ešte v októbri minulého roku. Na niektorých stavbách sa začalo pracovať, ale počas zimy boli stavby uzavreté.

Ďalšie financie o rok od EIB

„Momentálne čakáme na vhodné klimatické podmienky, aby sa mohli práce naplno rozbehnúť. Všetky tieto práce musia byť ukončené do 30. júna,“ priblížil riaditeľ SÚC PSK. V prvom polroku 2015 teda Prešovský kraj investuje do rekonštrukcie regionálnych ciest a mostov spolu 12,7 milióna eur. Cestári však už v tejto chvíli evidujú v zásobníku ďalších 55 havarijných úsekov na cestách II. a III. triedy, ktoré budú potrebovať finančné prostriedky.

Ďalšie financie do ciest plánuje Prešovský kraj vyčleniť v roku 2016 z úverových zdrojov od Európskej investičnej banky. Podľa predbežného plánu by malo ísť šesť miliónov eur na modernizáciu ciest a 2,3 mil. eur na modernizáciu techniky – nákup posypových vozidiel pre SÚC PSK.

Rekonštrukcia ciest v Prešovskom okrese – spolu 1,48 milióna eur

Zlatá Baňa – Červenica (120 000 eur)
Chminianske Jakubovany – Chminianska Nová Ves (177 000 eur)
Klenov – Prešov (264 000 eur)
Mirkovce – Varhaňovce (190 000 eur)
Ondrašovce – Chminianska Nová Ves (76 000 eur)
Ľubovec – Kysak (70 000 eur)
Most Svinia – na ceste Lažany – Svinia (146 000 eur)
Most Zlatá Baňa – na ceste Červenica – Zlatá Baňa (114 000 eur)
Zosuv Klenov – na ceste Klenov – Sedlice (325 000 eur)

Mohlo by vás zaujímať:

Zaujímavé čísla z rozpočtu Prešova: Tieto sumy poputujú na mestskú políciu či šport!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM