Rôzne

V našom meste sa konala pietna spomienka: V Prešove si pripomenuli obete komunistického režimu

Séria pietnych spomienok, ktorú pri príležitosti 28. výročia pádu komunistického režimu pripravila Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) vo viacerých krajských mestách, pokračovala v utorok v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste sa konala pietna spomienka: V Prešove si pripomenuli obete komunistického režimu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie sa začalo sv. omšou za obete komunistického režimu v Konkatedrále sv. Mikuláša. Celebroval ju Pavol Štefurik. Jeho mama Mária a krstná mama Anna Kozáková boli politické väzenkyne. Odsúdili ich za to, že bránili kňaza. Zaujímavosťou je, že keď bola jeho matka väznená v Prešove, z cely mala výhľad na vežu konkatedrály, kde neskôr pôsobil ako kaplán.

Položili vence a kvety

Pri pamätnej tabuli na Hlavnej ulici, ktorá je venovaná obetiam komunistického teroru a násilia, položili prítomní vence a kvety. Pri tejto príležitosti odovzdal predseda KPVS Peter Sandtner Pavlovi Štefurikovi dve medaily pre jeho mamu a krstnú mamu, keďže ich zdravotný stav im nedovolil zúčastniť sa na pietnej spomienke. „Svoje svedectvo predniesol Ján Baran z Ľubotíc, ktorý bol príslušníkom pomocných technických práporov, kam narukoval ako bohoslovec po zrušení kňazského seminára v Košiciach,“ uviedol Sandtner.

Pietne stretnutia organizuje KPVS počas celého roka. Majú byť mementom, keďže od pádu komunistického režimu prešlo 28 rokov. „Je to už celá generácia, ktorá nezažila minulý režim a pokladá slobodu za samozrejmosť. Je dôležité aspoň raz za rok si pripomenúť, že tá sloboda nie je samozrejmosť, že tu boli generácie ľudí, ktorí žili v celkom iných podmienkach,“ povedal. Ich cieľom je zároveň upozorniť na niekdajších politických väzňov, ktorých pomaly ubúda. „Je to príležitosť, kedy sa môžu prihovoriť verejnosti,“ zdôraznil s tým, že každý z nich prispel k slobode svojím dielom.

Slová Antona Srholca

Spomenul v tejto súvislosti aj slová svojho predchodcu, zosnulého Antona Srholca, ktorý zdôrazňoval, že „politickí väzni bojovali za slobodu a sú šťastní, že sa jej dožili“. „Aj keď tá sloboda nie je dokonalá, ale je to rozdiel oproti tým 40 rokom, v ktorých museli mnohí žiť, trpieť a mnohí aj zomreli vo väzení, resp. na jeho následky,“ uzavrel Sandtner.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM