Ľubomír Hudačko Správy

V legendárnej fontáne Neptún už ryby nenájdete: Primátorka sa dozvedela, aký smutný osud ich vždy čakal

Fontána v centre mesta, nad ktorou patronát drží už dve storočia rokov Neptún, prechádza pravidelnou údržbou. Pri nej však došlo aj k novému kroku, keď sa upustilo od zvyku z minulosti. Primátorka sa totiž dozvedela, aký smutný osud vždy čakal ryby, ktoré už teraz vo fontáne nenájdete...

Ilustračný obrázok k článku V legendárnej fontáne Neptún už ryby nenájdete: Primátorka sa dozvedela, aký smutný osud ich vždy čakal
Zdroj: Dnes24.sk

Fontána prechádza pravidelným čistením od kamienkov, nánosov a výmenou vody, aby mohla naďalej spríjemňovať atmosféru centra v horúcich dňoch. Čistenie trvá niekoľko hodín, vodou sa napustí opäť napoludnie. V tomto roku však nie sú jej súčasťou rybičky.

„Keďže zodpovední pracovníci ma upozornili, že tieto rybky každoročne vo fontáne uhynuli, rozhodli sme sa preto od tohto zvyku z posledný rokov upustiť,“ povedala primátorka, ktorá je toho názoru, že rybky patria do prírodných jazierok a akvárií, nie do fontán.

Fontány v Prešove sú v činnosti od apríla do októbra. Na prevádzku prešovských fontán sa predpokladá objem cca 2 000 m3 vody a cca 65 000 kWh je predpokladaná spotreba elektrickej energie. Neptúnova fontána v parku na Hlavnej ulici je najstaršou prešovskou fontánou a je jedinou zachovanou pôvodnou mestskou cisternou. Pred postavením vodovodu slúžilo občanom ako rezervoár úžitkovej vody desať podobných cisterien.

Súsošie Neptúna dal postaviť na začiatku 19. storočia židovský obchodník Marek Holländer ako výraz vďaky za to, že mu mestská rada dovolila usadiť sa a podnikať v Prešove. Autorom sochy Neptúna s trojzubcom, obklopeného morskými živočíchmi, je košický kamenár a sochár Vincent Staviarsky (1784–1847), ktorý súsošie ukončil v roku 1826. Súsošie Neptúna bolo reštaurované začiatkom 90. rokov 20. storočia.

Čítajte tiež:

Kauza zatvorenia obľúbenej Delne počas rozbehnutej sezóny: Takto reaguje mesto!

Prešov varujú pred vysokými horúčavami: Očakáva sa, že teploty stúpnu až takto vysoko!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM