Ľubomír Hudačko Správy

V DSS na Važeckej ulici otvorili novú terapeutickú miestnosť: Na jej realizácii sa podieľali aj dobrovoľníci

V Domove sociálnych služieb na Važeckej ulici v Prešove slávnostne otvorili terapeutickú miestnosť, pribudol tu i zrekonštruovaný vstup do zariadenia a chodníky okolo neho.

Ilustračný obrázok k článku V DSS na Važeckej ulici otvorili novú terapeutickú miestnosť: Na jej realizácii sa podieľali aj dobrovoľníci
Zdroj: TASR

Na multisenzorickú terapeutickú miestnosť Snoezelen išlo 12 200 eur, na jej realizácii sa podieľali aj dobrovoľníci, ktorí upravili priestory, montovali jednotlivé komponenty a inštalovali rôzne doplnkové časti.

„Zámerom bolo riešiť nevyhovujúci stav vstupu do zariadenia a chodníkov, ktoré boli značne poškodené a nesúrodé, čo spôsobovalo komplikácie pri presune osôb s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaných na invalidný vozík a s problematickou chôdzou. Oprava vstupu do zariadenia a chodníkov si vyžiadala 5 920 eur, pričom finančné prostriedky poskytol Prešovský samosprávny kraj,“ uviedla riaditeľka zariadenia Anna Suchá.

Podľa riaditeľky v miestnosti dochádza k pocitu pohody, spôsobuje uvoľnenie, privádza k relaxácii. Tiež aktivizuje a prebúdza záujem, vyvoláva spomienky, odbúrava strach a prináša istotu, navodzuje a podporuje vzťahy. Stimuluje a rozvíja všetky ľudské zmysly – sluch, hmat, čuch, zrak, chuť.

„Úprava vstupu a chodníkov v zariadení umožňuje bezbariérový pohyb osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, vyšší stupeň využívania priestorov dvora a záhrady a na druhej strane multisenzorické pôsobenie na ich psychický stav v podobe odbúravania stresu, relaxácie a harmonizácie v pocitovej rovine,“ priblížila Suchá.

DSS na Važeckej ulici poskytuje v súčasnosti sociálne služby pre 23 prijímateľov, ide tu o ambulantnú a týždennú formu pobytu. Prijímateľmi služieb sú deti, mládež a mladí dospelí so špeciálnymi potrebami, ktoré vyplývajú z ich telesného postihnutia, duševných porúch a porúch správania alebo z kombinácie týchto postihnutí.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM