Ľubomír Hudačko Správy

V Chminianskych Jakubovanoch vypukla nepríjemná epidémia: Svrabom sa nakazilo 25 detí!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove zaznamenal v 13. kalendárnom týždni viacero epidémií. Stalo sa tak v niektorých mestách Prešovského kraja. Nepríjemná epidémia sa objavila aj v obci v našom okrese!

Ilustračný obrázok k článku V Chminianskych Jakubovanoch vypukla nepríjemná epidémia: Svrabom sa nakazilo 25 detí!
Zdroj: TASR

Ako sa uvádza v správe RÚVZ Prešov, v obci Chminianske Jakubovany u detí žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom sa vyskytol epidemický svrab.

Z celkového počtu 1800 detí ochorelo 25, z toho jedno dieťa bolo hospitalizované na Infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J.A. Reimana Prešov. Ochorenia sa vyskytli v spojenej škole, ktorú navštevuje 416 žiakov. V Popradskom okrese zaznamenal RÚVZ epidémiu gastroenteritídy. Hospitalizáciu si vyžiadalo šesť prípadov. Podobné prípady sa vyskytli aj v DSS Slnečný dom v Humennom. Ochorelo 24 klientov zariadenia a šesť zamestnancov.

Vo Vranovskom okrese je problémom parotitída (mumps). Stránka RÚVZ uvádza, že tu ide celkovo o 22 prípadov, z toho 21 prípadov u osôb žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom vo veku tri až 32 rokov a jeden prípad u učiteľky ZŠ v obci. RÚVZ zaznamenal aj jeden prípad vírusovej hepatitídy u 4-ročného chlapca v obci Nižný Tvarožec v Bardejovskom okrese, ktorý je hospitalizovaný na Infekčnom oddelení FNsP v Prešove. V prípade chrípkovej epidémie zaznamenal RÚVZ Prešov oproti minulému týždňu zníženie chorobnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM