Lucia Lauková Správy

V Bardejovských kúpeľoch prebieha rekonštrukcia: Opravujú Rákocziho vilu

Vila, ktorá bola vo veľmi zlom technickom stave, sa dočkala rekonštrukcie. Financovaná bude z vlastných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku V Bardejovských kúpeľoch prebieha rekonštrukcia: Opravujú Rákocziho vilu
Zdroj: TASR

Šarišské múzeum v Bardejove sa pustilo do rekonštrukcie jednej zo svojich budov v Bardejovských kúpeľoch, známej ako Rákocziho vila. Vedúca odboru kultúry Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková uviedla, že vila bola vo veľmi zlom technickom stave, nebola opravovaná od 60. rokov minulého storočia. Momentálne je v nej umiestnená Národopisná expozícia, ktorá súvisí so susediacim skanzenom. Na prízemí bola umiestnená expozícia Bardejovských kúpeľov a jej histórie.

V ceste stáli financie

„Projektová dokumentácia na rekonštrukciu vily bola vypracovaná už pred niekoľkými rokmi, kedy sme chceli získať finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu. Nepodarilo sa nám to, ale teraz PSK použil vlastné finančné prostriedky vo výške 980 000 eur na to, aby táto vila prešla generálnou rekonštrukciou. Vila bola kedysi majetkom rodiny Dessewffyovcov, ktorá okrem iného vlastnila aj kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou. Keďže ide o významný šľachtický rod z nášho regiónu, tak považujeme za dôležité, aby sme túto vzácnu pamiatku opravili,“ uviedla Fitzeková.

Rozšírenie expozície

Po rekonštrukcii vily kraj plánuje naďalej ponechať v objekte národopisnú expozíciu. Zároveň však má zámer v prízemí výrazne rozšíriť expozíciu o históriu Bardejovských kúpeľov. „Po rekonštrukcii bude táto vila už bezbariérová. Plánujeme tam postaviť aj výťah, to znamená, že by mala byť prístupná pre všetkých,“ doplnila šéfka kultúry.

Vybudujú depozitár

V podkroví vily bude vybudovaný depozitár so všetkými parametrami, aké sú v súčasnosti potrebné. Šarišské múzeum v Bardejove má 700 000 predmetov vo svojom zbierkovom fonde, čo je najviac spomedzi všetkých múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM