Správy

Univerzita spustila kurz slovenčiny pre Ukrajincov: Lektorky naučia bez nároku na mzdu

Na Prešovskej univerzite vznikol bezplatný kurz slovenského jazyka, o ktorý je veľký záujem. Lektorky plánujú zapojiť do kurzov aj asistentov.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita spustila kurz slovenčiny pre Ukrajincov: Lektorky naučia bez nároku na mzdu
Zdroj: Prešovská univerzita

Kurz slovenského jazyka pre 100 záujemcov z Ukrajiny vedie na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove 5 lektoriek z Inštitútu slovakistiky a mediálnych štúdií (ISMS) Filozofickej fakulty (FF). Presov.dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

K lektorkám, ktoré majú skúsenosť s výučbou slovenčiny ako cudzieho jazyka, neskôr pribudnú aj pedagogickí asistenti z radov študentov.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Prešovská univerzita po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine prijala súbor opatrení s cieľom pomôcť zmierniť ťažkú situáciu, v ktorej sa jej ukrajinskí študenti a zamestnanci univerzity ocitli.

Veľký záujem

K pravidelným univerzitným aktivitám pribudol 31. marca aj bezplatný kurz slovenského jazyka, o ktorý je už od samotného zverejnenia ponuky veľký záujem.

„Oznam o ponuke kurzov slovenského jazyka pre odídencov z Ukrajiny sme zverejnili v sobotu a už v priebehu víkendu nám prišlo viac ako 100 prihlášok. Aktuálny počet záujemcov je 138,“ priblížila Stanislava Spáčilová, lektorka kurzu z ISMS FF. Návštevníci kurzu sú vo veku od 14 do 74 rokov. „Vytvorili sme aj samostatnú skupinu pre mladších študentov vo veku 14 – 18 rokov,“ doplnila lektorka.

Zostaňte u nás, máme ďalšie nové správy:

Inštitút pôvodne plánoval ponúknuť študentom dve 90-minútové stretnutia týždenne, ale vzhľadom na veľký počet záujemcov musel znížiť hodinovú dotáciu na jedno 90-minútové stretnutie týždenne. Napriek tomu ide o najlepšiu ponuku v Prešove, keďže kurzy v jazykových školách či rôznych centrách ponúkajú zväčša jedno 60-minútové stretnutie týždenne.

Bez nároku na mzdu

„Snažili sme sa vyhovieť čo najväčšiemu počtu záujemcov, vytvorili sme päť 20-členných skupín. V prípade, že by sa nejaké miesta v jednotlivých skupinách uvoľnili, ponúkneme kurz ďalším prihláseným,“ vysvetlila Spáčilová. Cieľom kurzu je, aby si študenti osvojili základnú slovnú zásobu a frázy, vďaka ktorým budú schopní fungovať v každodenných komunikačných situáciách.

Lektorky, ktoré budú vyučovať ako dobrovoľníčky bez nároku na mzdu, plánujú po krátkom čase zapojiť do kurzov aj pedagogických asistentov z radov študentov univerzity.

„Každá lektorka by mala mať k dispozícii jednu dvojicu asistentov, ktorú by tvoril vždy jeden Slovák/Slovenka a jeden Ukrajinec/Ukra­jinka. V priebehu kurzu im poskytneme zaškolenie v oblasti výučby slovenčiny ako cudzieho jazyka a zároveň dostanú možnosť takouto formou realizovať prax,“ ozrejmila Martina Ivanová, druhá lektorka z ISMS FF.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM