Ľubomír Hudačko Rôzne

Univerzita ocenila medzinárodne uznávanú osobnosť: Do Prešova zavítal rektor Kantábrijskej univerzity

Je rektorom Kantábrijskej univerzity v španielskom Santanderi, v Prešove mu bol udelený titul doctor honoris causa v odbore fyzika kondenzovaných látok a akustika. Reč je o španielskom profesorovi fyziky José Carlosovi Gomezovi Salovi. Titul sa udelil vďaka spolupráci so spomenutou univerzitou.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita ocenila medzinárodne uznávanú osobnosť: Do Prešova zavítal rektor Kantábrijskej univerzity
Zdroj: Dnes24.sk

V aktuálny štvrtok bude PU podpisovať so svojím španielskym partnerom memorandum o spolupráci, z ktorej by mali ťažiť nielen Fakulta humanitných a prírodných vied PU, ale aj ďalšie pracoviská.

„Tento titul sa udeľuje najmä vďaka spolupráci s Kantábrijskou univerzitou v oblasti fyziky. Profesor Sal má dlhoročnú spoluprácu predovšetkým s profesorom Mariánom Reiffersom, ktorý pôsobí na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. Očakávame od toho rozšírenie spolupráce medzi univerzitami,“ povedal rektor PU René Matlovič.

„Budeme podpisovať viaceré bilaterálne zmluvy v rámci programu Erasmus Plus. Vytvoria sa tak možnosti pre mobility študentov a pracovníkov a veríme, že to vyústi aj do spoločných projektov,“ komentoval memorandum Matlovič.

José Carlos Goméz Sal je medzinárodne uznávanou osobnosťou, odborníkom v oblasti fyziky tuhých látok, špecialistom na nízkoteplotné vlastnosti látok so zameraním na magnetizmus.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM