Milan Jusko Rôzne

Unikátny test bezpečnosti: Plyšové hliadky prepadli vodičov

Viaceré mestá na Slovensku v rámci kampane Pripútajte správne svoje deti navštívila Plyšová hliadka. Neobišla ani Prešov. Šoférov tak prekvapila otázkami o bezpečnosti v doprave. Viac ich však potešila odmena.

Cieľom informačno-vzdelávacej kampane je poukázať na problém rizikovosti úrazov a úmrtia detí vo vozidlách počas prepravy, pretože ročne sa na európskych cestách zraní viac ako 100 000 detí. Súčasťou stretnutia aj celej kampane sú Plyšové hliadky, ktoré otestujú znalosť vodičov aj o tom, od koľko rokov či výšky môže dieťa sedieť bez autosedačky a za odpoveď odmenia vodičov plyšovou hračkou. Dozviete sa, ako zvýšiť bezpečnosť detí vo vozidlách a aká je ich úrazovosť pri preprave. Prevencia totiž môže znížiť úrazy až o 60%.

[blockquote]Kampaň upozorňuje na zákaz prepravy detí na mieste predného spolujazdca bez autosedačky alebo na povinnosť použiť autosedačku či podsedák pre deti do 150 cm alebo do váhy 36 kg. Vysvetľuje tiež povinné používanie bezpečnostných pásov na zadných sedadlách pre deti. „Rodičovskú lásku svojmu dieťaťu v aute nepreukážete tým, že ho držíte v náručí namiesto toho, aby ste ho posadili do autosedačky alebo použili pásy. [/blockquote] Znie to drsne, ale odporúčam pozrieť si, ako vyzerajú fatálne následky, keď dieťa nebolo pripútané. Sama som aktívna vodička a mama a vidím, že stále nie je zriedkavé vidieť malé deti na prednom sedadle alebo ako vzadu sedia či dokonca kľačia, aby lepšie videli na cestu. Preto treba o tomto probléme hovoriť,“ vysvetlila Martina Valachová, predsedníčka Združenia Chráňme naše deti dôvod tejto kampane.

VIDEO: Milan Jusko

Unikátny test bezpečnosti: Plyšové hliadky prepadli vodičov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM