Ľubomír Hudačko Kultúra

Unikátne divadlo vo vlaku: Českí herci predviedli v Prešove pôsobivé predstavenie!

Železničná stanica prekypovala vo štvrtok večer umením. A nie hocijakým! Úchvatné predstavenie Modlitby za Katarínu Horovitzovú sa ujalo medzi Prešovčanmi natoľko, že pripravené rady sedadiel zaplnili do posledného miesta.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne divadlo vo vlaku: Českí herci predviedli v Prešove pôsobivé predstavenie!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Českí umelci vtiahli prítomných do čias II. svetovej vojny natoľko, až nebolo možné rozlíšiť, čo je divadlo a čo realita.

Kruté praktiky

Nápad, ako vytvoriť z vozňa vlaku priestor pre divadelné predstavenie je úspešný. Potvrdila to nielen kvalita hereckých výkonov v rámci projektu Vlak Lustig – Vlak nádeje, ale i početné publikum priamo na nástupišti prešovskej železničnej stanice. Medzi nimi sa našli aj najmladšie ročníky, ktoré si prezreli, aké kruté praktiky vo vtedajšej dobe boli na mieste.

Záchrana mladej zajatkyne Katarína Horovitzovej je hlavným námetom hry. Postarať sa o ňu rozhodnú aj napriek prvotnej nevôli vplyvní podnikatelia. S cieľom dostať sa domov sa s jedným z nich musí zosobášiť, dej následne spadá do dramatického konca ovenčeným krutými praktikami nacistických vojsk. Umelecký zážitok zanechá v myšlienkach nezodpovedané otázky.

„Projekt dorazil do slovenských miest v rámci 20. výročia od rozdelenia Československa. Symboliku cesty v tom môžeme nájsť aj vzhľadom na deportáciu Prešovčanov. Pôvodne sme chceli publiku priblížiť tento nápad už v júli v ČR, ale vinou povodní sa nám to zrealizovať nepodarilo. S Petrom Kracíkom sme rozmýšľali, že zdramatizujeme dielo Arnošta Luštiga a voľba padla pre Modlitbu za Katarínu Horovitzovú,“ povedal šéf projektu Pavel Chalupa.

Hrali aj v Osvienčime

Česko-slovenský projekt Vlaku Lustig 2013 nadväzuje na skúsenosti z minulého roka, keď akciu na staniciach 14 krajských miest Českej republiky navštívilo päť tisíc ľudí. Divadelné predstavenie naštudovali herci pražského Divadla pod Palmovkou pod režisérskou taktovkou riaditeľa divadla Petra Kracíka. V hlavných úlohách sa objavili herci ako Radek Zima, Radek Valenta, Anna Stropnická, Rudolf Jelínek, René Přibil, Ivan Jiřík a mnoho ďalších. Záverečné dve predstavenia projektu Vlak Lustig v minulom roku sa konala symbolicky na území Poľskej republiky – na staniciach v Krakove a Osvienčime. Diváci boli svedkami unikátneho projektu, ktorý si vyslúžil dlhotrvajúci potlesk. Program zakončia herci v Bratislave.

Divadelné predstavenie vo vozni
4
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM