Ľubomír Hudačko Správy

Úkaz, ktorý by bola škoda si nechať ujsť: Prešovčania môžu vidieť pôsobivé divadlo na nebi

V Prešove budeme mať možnosť opäť sledovať vesmírne divadlo. Postará sa o to malá planéta Merkúr, ktorá sa bude presúvať na pozadí slnečného disku. Kedy sa tak stane a kde tento úkaz budeme môcť sledovať?

Ilustračný obrázok k článku Úkaz, ktorý by bola škoda si nechať ujsť: Prešovčania môžu vidieť pôsobivé divadlo na nebi
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Prechod Merkúra popred slnečný disk bude z nášho územia pozorovateľný skoro v celom jeho trvaní. Začiatok tohto úkazu nastáva v Prešove 9. mája o 13:11:56 hod., kedy začne byť Merkúr viditeľný na okraji slnečného disku.

„Vtedy sa bude Slnko nachádzať 57 stupňov vysoko nad južným obzorom. Kotúčik Merkúra sa bude pomaly počas 7 hodín postupne presúvať popred slnečný disk až do 20:40, keď opustí okraj Slnka. Slnko u nás zapadá už o 20:02, preto záverečnú fázu tohto úkazu z nášho územia nebude možné pozorovať. Maximálna fáza úkazu u nás nastáva o 16:55:54 vo výške 29 stupňov nad obzorom,“ uviedli pre návštevníkov informácie z Hvezdárne a planetária v Prešove.

Keďže uhlový priemer Merkúra je podľa pracovníkov Hvezdárne veľmi malý – len 1/150 priemeru slnečného disku, bez ďalekohľadu ho neuvidíme a pozor, nesmieme zabudnúť na použitie špeciálnych slnečných filtrov! Prechody Merkúra sa opakujú vždy od 5. do 11. mája ( interval 13 a 33 rokov) alebo od 5. do 15. novembra ( interval 7, 13 alebo 33 rokov). V tomto storočí máme možnosť vidieť 14 prechodov planéty Merkúr popred slnečný disk.

„Ďalší z nášho územia čiastočné viditeľný nastane 11.11.2019 a v celom priebehu viditeľný až 13.11. 2032 – teda o 16,5 roka. Tento výnimočný úkaz máte možnosť zhliadnúť aj špeciálnymi ďalekohľadmi našej hvezdárne počas verejného pozorovania 9. mája v čase od 12.30 do 18.00,“ pozýva planetárium v Prešove na jedinečný zážitok.

Môže vás zaujímať:

Čo môžete zažiť v Prešove počas jedného týždňa: Naše tipy v jednej kocke

Neďaleko Prešova má vyrásť nový akvapark: Letné bazény aj kryté kúpalisko s celoročnou prevádzkou!

Unikátny objav Gréckokatolíckeho kňaza: Našiel vzácny dokument zo 17. storočia!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM