Webnoviny - Rôzne

Traja zamrznutí sa predvedú: Búrky, chlad aj krúpy!

Zamrznutí muži cez víkend potvrdia svoju povesť! Kým v týchto dňoch čelíme poriadnym horúčavám, už počas dní oddychu sa počasie zmení. Zavíta k nám chladný vzduch, ktorý môže urobiť rázny škrt víkendovým plánom aj oslave Dňa matiek.

Zhodujú sa na tom rôzne predpovede, rozdiel je len v prognózovaní presného času prechodu studeného frontu a výraznosti očakávanej zmeny počasia.

„Už v piatok sa sformuje nad západnou Európou plytká brázda so zvlneným studeným frontom, ktorá sa bude presúvať na východ,“ uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Dagmar Krišková.

Podľa jej slov v sobotu očakávame prechod studeného frontu cez naše územie, ktorý bude sprevádzať dážď, prehánky, miestami aj búrky, pri ktorých sa môžu vyskytnúť aj krúpy a silné nárazy vetra. Za frontom sa výrazne ochladí, väčšinou o viac ako 10 stupňov, a od približne 1 500 metrov môže aj snežiť.

„Keď sa v studenom vzduchu na začiatku budúceho týždňa oblačnosť zmenší, na miestach, kde zoslabne vietor, sa vytvoria predpoklady pre výskyt prízemných mrazov,“ upozornila Krišková.

Ochladenie bude o to citeľnejšie, že príde po krátkom, ale výraznom oteplení. Dnes sa očakávajú maximálne teploty na Slovensku do 28 stupňov a v piatok môže byť zaznamenaný v najteplejších oblastiach aj tropický deň s maximálnou teplotou 30 °C.

presov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM