Ľubomír Hudačko Rôzne

TOP 10 faktov o aleji na Masarykovej ulici: Prešovčania, tieto info by ste mali vedieť

Na jar postupne začína všetko kvitnúť a to platí aj v prípade nádhernej aleje na Masarykovej ulici. Viete však o nej aj tieto zaujímavé fakty?

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 faktov o aleji na Masarykovej ulici: Prešovčania, tieto info by ste mali vedieť
Zdroj: Mesto Prešov

Obklopuje priestranstvo, ktoré je medzipriestorom medzi Hlavnou ulicou a železničnou stanicou. Má tu svoje nezastupiteľné miesto dlhé roky a jarné obdobie si bez týchto živých rúk Zeme už ani nevieme predstaviť. Schválne sa však presvedčte, či viete o spomínanej aleji stromov aj týchto 10 zaujímavostí.

1) Obojstranná stromová aleja vytvárajúca kompaktnú zelenú líniu dominuje takmer celej Masarykovej ulici.
2) Staré stromy pagaštanu konského (Aesculus hippocastanum) vysadené v pravidelnom rytme dokladujú historicky významnú udalosť v živote mesta i celého Šariša.
3) Po príchode prvej lokomotívy do Prešova v lete 1870, sa oslavujúci Prešovčania rozhodli vysadiť stromoradie po oboch stranách ulice vedúcej od železničnej stanice do centra mesta.
4) Výber pagaštanu konského pre výsadbu nebol náhodný. Pagaštan – ľudovo gaštan – má prekrásnu vejárovitú a jemne riasnatú textúru, veľké zložené listy, výrazné a nápadné kvetenstvo, zaujímavé charakteristické plody, ale aj majestátny mäkko splývavý tvar koruny.
5) Jeho biologické vlastnosti však zaostávajú za dokonalým estetickým výrazom. Je to drevina krátkoveká, náročná na pôdne podmienky, citlivá na nedostatok pôdneho kyslíka a vody.

6) Staršie exempláre majú zvýšenú lámavosť dreva a v súčasnosti sú poškodzované predimenzovanou dopravou a aj kalamitným výskytom škodcov.
7) Alejové stromy predčasne zostarli, nevhodné rezy v korunách a nedostatočná starostlivosť oslabila ich životaschopnosť.
8) Pred časom sa začala komplexná obnova spomínanej aleje, staré a poškodené stromy postupne nahradili mladé jedince.
9) V Prešove sa takto zachová neobvyklý odkaz prastarých otcov o postavení železnice.
10) Pagaštanová aleja na Masarykovej ulici je priestorovou kompozíciou, ktorá sa nedá ničím iným nahradiť. Obyvatelia mesta majú k stromoradiu nedefinovateľný emocionálny vzťah a navyše vo všetkých návštevníkoch mesta zanecháva nezabudnuteľnú spomienku.

Zdroj: MsÚ Prešov

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM