Monika Földešiová Kultúra

Tohtoročný program Noci divadiel si nenechali ujsť stovky ľudí

Výstavy, videoprojekcie, diskusie a divadelné predstavenia, boli súčasťou podujatia s názvom Noc divadiel, ktoré sa uskutočnilo v sobotu večer v Prešove. Jeho program si nenechali ujsť stovky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný program Noci divadiel si nenechali ujsť stovky ľudí

Noc divadiel odštartovala v priestoroch prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ) o 19.00 h prehliadkami jeho zákulisia. Súčasťou večerného programu bolo aj premietanie predstavení z archívu DJZ, ochutnávka miešaných nápojov miestnej kaviarne a fotografická výstava s názvom Celý svet je divadlo.
„Najlepšie snímky na výstave, na ktorých pózujú naši herci v divadelných kostýmoch, sme použili pri tvorbe divadelného kalendára pre rok 2013. Uviedli sme ho do života krstom práve počas sobotňajšej Noci divadiel,“ informoval umelecký šéf a režisér DJZ v Prešove Michal Náhlik.
Ako dodal, netradičný program spomínaného večera, ktorý vyvrcholil v priestoroch malej scény DJZ divadelným predstavením Zabijak Joe od Tracyho Lettsa, si nenechalo ujsť približne 400 ľudí.
Do celoeurópskej Noci divadiel sa zapojilo v Prešove aj Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD), ktorého repertoár tvoria hry v rusínskom jazyku.
„Pre našich návštevníkov sme si pripravili v sobotu večer predstavenie La Musica od Karola Horáka,“ povedal riaditeľ DAD Marián Marko. Po jeho skončení nasledovala diskusia publika s hercami, ktorí stvárnili hlavné postave tejto tragikomédie.
*** „Okrem hojnej účasti ľudí ma teší aj fakt, že k nám pricestovali na Noc divadiel aj zo vzdialenejších regiónov východného Slovenska. Mali sme tu študentov, strednú generáciu, ale aj starších ľudí, dokonca až od Michaloviec,“*** konštatoval Marko.
Noc divadiel je celoeurópskym projektom, ktorý prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v trocha netradičnom čase. Koná sa každoročne v tretiu novembrovú sobotu súčasne vo viacerých mestách na Slovensku. Koordinátorom tohto podujatia je Divadelný ústav v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM