Správy

Téma šikany hýbe východom a v Prešove priznávajú: Aj tu sa už tento problém vyskytol!

V posledných týždňoch a mesiacoch však prešovská samospráva závažné problémy šikany na tunajších školách neeviduje.

Ilustračný obrázok k článku Téma šikany hýbe východom a v Prešove priznávajú: Aj tu sa už tento problém vyskytol!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Základné školy v pôsobnosti mesta Prešov aktuálne neevidujú podľa radnice závažné problémy týkajúce sa šikanovania. Ako pre TASR uviedla jeho hovorkyňa Terézia Rácová, mesto sa tejto téme venuje preventívnou činnosťou už dlhšie obdobie.

„Aj na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov sa už vyskytol tento problém, keď školy postupovali v zmysle platných predpisov a postupov. V posledných týždňoch a mesiacoch však neevidujeme závažné problémy šikany na našich školách,“ uviedla Rácová.

Pôsobenie podporných tímov

Mesto sa podľa jej slov už dlhšie obdobie venuje téme šikanovania.

„Preventívnou činnosťou a rôznymi programami v spolupráci s partnermi v tejto oblasti z regiónu – Oddelením koordinácie a programov prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR, Oddelením podpory ochrany detí pred násilím Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, neziskovou organizáciou Trojlístok, občianskym združením IPčko a podobne,“ povedala Rácová.

Na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta pôsobia podľa jej slov aj podporné tímy, ktorých cieľom je tiež pracovať s problematikou šikanovania na školách s cieľom jej odhaľovania v rámci preventívnej úlohy, ale aj jej riešení.

„Problematike šikany na školách sa venujú aj rôzne vzdelávacie programy či podujatia zamerané na jej prevenciu a sprostredkovávajú žiakom jej riziká a dôsledky primeranou formou ich veku a pochopeniu. Na druhej strane, v tejto téme pracujeme aj s pedagógmi účasťou na rôznych pracovných stretnutiach v spolupráci s vyššie uvedenými partnermi, kde sa táto téma rieši v teoretickej i praktickej rovine. Ide o porady, konferencie, pracovné skupiny, diskusné okrúhle stoly, individuálne ad hoc výjazdy a podobne,“ doplnila Rácová.

Budú to distribuovať do škôl

Ako pokračovala, mesto má vypracovanú pracovnú verziu dokumentu v podobe metodického usmernenia pre školy, ktorý sa týka prevencie a riešenia šikanovania a kyberšikanovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach.

„Po jej prerokovaní s odborníkmi, pracujúcimi s týmto fenoménom v praxi, bude vo finálnej podobe distribuovaná do škôl s cieľom eliminácie prejavov šikany a jej podôb, jej predchádzaniu a čo najskoršími riešeniami problémov s podrobnými postupmi v daných situáciách,“ dodala hovorkyňa.

ilustračné foto

Zdroj: Facebook.com/Martin Jendek
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM