Správy

Symbolické gesto Krajského múzea: Ukrajinci ho v Prešove môžu navštíviť zdarma

V Rákociho palác majú návštevníci možnosť pozrieť si výstavu Utajené Vianoce, potrvá do 18. marca a prezentuje sviatky v čase socializmu.

Ilustračný obrázok k článku Symbolické gesto Krajského múzea: Ukrajinci ho v Prešove môžu navštíviť zdarma
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ukrajinci, ktorí utiekli pred vojnou, ako aj tí, ktorí žijú na Slovensku, môžu navštíviť všetky pobočky Krajského múzea v Prešove zdarma. Podľa riaditeľa Ľuboša Olejníka ide o symbolické gesto podpory a pomoci.

Zároveň tým chcú vyjadriť aj odpor voči vojne ako takej a násiliu.

„S veľkým žiaľom sledujeme situáciu, v ktorej sa ocitla Ukrajina. Vieme, že v takejto vypätej a hraničnej situácii je ťažké myslieť na niečo iné, ako je ohrozenie vlastnej existencie či životov a bezpečnosti tých, ktorí zostali na Ukrajine. Napriek tomu by sme chceli ponúknuť ukrajinským rodinám, ale hlavne ukrajinským deťom a študentom, predovšetkým tým, ktorí zostávajú na Slovensku, vstup do všetkých pobočiek Krajského múzea zdarma,“ uviedol Olejník.

Ďalšie možnosti

V sídle Krajského múzea – Rákociho paláci v Prešove – majú návštevníci možnosť pozrieť si výstavu Utajené Vianoce, potrvá do 18. marca a prezentuje sviatky v čase socializmu.

Návštevníci sa tiež môžu tešiť na výstavu Turisti, ktorá bude dostupná v polovici marca.

Rákociho palác je taktiež domovom stálych expozícii – Etnografia, Z dejín hasičstva na Slovensku, Historická expozíciu a Lekárenská expozícia.

V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou si môžu návštevníci prezrieť dobovo zariadené interiéry zabudnutého rodu Dessewffy, taktiež historickú, prírodovednú expozíciu a etnografickú expozíciu Duch národa. Od pondelka (7. 3.) bude v priestoroch kaštieľa otvorená výstava pokladov z kaštieľskej knižnice, ktorá prezentuje vzácne tituly z fondu historickej knižnice.

Pobočka v Stropkove ponúka výstavu Stropkov v archívnych dokumentoch a o manévroch v okolí Stropkova počas prvej svetovej vojny. Okrem toho sa v kaštieli v Stropkove nachádza stála expozícia sakrálneho umenia a expozícia Bábiky zo sveta.

archívne foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM