Ľubomír Hudačko Správy

Študenti sa dočkali: Zo Starej Ľubovne do Prešova už budú cestovať komfortnejšie

Na trase Košice – Prešov – Lipany dôjde k predĺženiu trasy vlaku až do Plavča, ktorý bude premávať počas nedieľ.

Ilustračný obrázok k článku Študenti sa dočkali: Zo Starej Ľubovne do Prešova už budú cestovať komfortnejšie
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci s IDS Východ a Ľubovnianskym regionálnym združením dosiahli pozitívnu zmenu v grafikone vlakovej dopravy. Dnes24.sk o tom informovala Lea Lehotská z Kancelárie predsedu PSK.

Študentom z okolia Starej Ľubovne sa zlepší nedeľná dochádzka na internáty do Prešova a Košíc.

Zmeny sa týkajú štyroch regionálnych vlakov na úsekoch Stará Ľubovňa – Plaveč a Plaveč – Prešov – Košice. Do platnosti vstúpia od 2. mája 2023.

"Študentov z okolia Starej Ľubovne poteší komfortnejší spôsob dochádzky na internáty v krajských mestách. Okrem toho sa skvalitní aj spojenie regiónu s Popradom vďaka priamemu nedeľnému vlaku Plaveč – Stará Ľubovňa – Poprad,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Harmonogram jázd

Na trase Košice – Prešov – Lipany dôjde k predĺženiu trasy vlaku až do Plavča, ktorý bude premávať počas nedieľ a 1. novembra (nepôjde 7. mája, 29. októbra a počas letných prázdnin od 2. júla do 27. augusta).

V rovnakom režime bude vlak v úseku Lipany – Prešov – Košice začínať už v Plavči (odchod z Plavča do Košíc o 17.31 hod.).

V opačnom smere namiesto vlaku Lipany – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať vlak Plaveč – Stará Ľubovňa – Poprad-Tatry s odchodom z Plavča o 17.37 hod.

Nadväznosti v Plavči

V nadväznosti na zmeny v grafikone plánuje PSK podľa Lehotskej od júna 2023 úpravy cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy tak, aby boli zabezpečené nadväznosti na vlaky v Plavči a Starej Ľubovni.

PSK a IDS Východ pravidelne upozorňujú Ministerstvo dopravy SR aj na piatkovú dopravu z internátov medzi Prešovom a regiónom Starej Ľubovne.

Uvedené nedostatky podľa Lehotskej nie je možné riešiť úpravou systému prímestskej autobusovej dopravy, ktorá je týmto vystavená enormnému náporu cestujúcich. Riešením je úprava vedenia vlakových spojov, o ktorú sa snaží PSK v spolupráci s organizátorom IDS Východ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM