Rôzne

Strojnícka škola v Prešove má novú podobu: Investovalo sa do nej 3,9 milióna eur, FOTO

Škola musí byť atraktívna zvonka aj zvnútra a musí mať dobrú techniku, tvrdí predseda PSK Milan Majerský.

Ilustračný obrázok k článku Strojnícka škola v Prešove má novú podobu: Investovalo sa do nej 3,9 milióna eur, FOTO
3
Galéria

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ukončil rekonštrukciu na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) strojníckej v Prešove.

Projekt zlepšenia vzdelávacej infraštruktúry za takmer 3,9 milióna eur zrealizovali z európskych a vlastných zdrojov kraja v rámci iniciatívy dobiehajúcich regiónov Catching-up Regions. Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, kraj plánuje školu aj ďalej modernizovať.

Rekonštrukcia školy bola rozdelená do troch hlavných častí. Prvá sa týkala obnovy striech, z ktorých odstránili funkčné poruchy a predĺžila sa životnosť stavby.

Polroka za plného chodu

Druhú časť zamerali na komplexnú obnovu sociálnych zariadení a elektroinštalácie, pričom najnáročnejšia bola rekonštrukcia elektroinštalá­cie školy.

Posledná fáza projektu sa zamerala na materiálno-technické vybavenie.

Za takmer 321-tisíc eur sa pre školu zaobstaral trenažér virtuálneho zvárania, plazmové rezacie zariadenie, 3D simulátory s príslušenstvom, výukové pracoviská pre elektrotechnikov aj učiteľa, ako aj výukové systémy pre elektroinštaláciu a rozvody.

Podľa riaditeľky školy Hedvigy Rusinkovej sa na škole viac ako pol roka pracovalo za plného chodu školy iba s mesačným dištančným vzdelávaním, „čo nie je obvyklá situácia. Pre školu je to významný krok vpred v skvalitnení jej priestorov a stredného odborného vzdelávania v oblasti strojníctva, elektrotechniky a mechatroniky,“ doplnila.

Projekt bol financovaný cez európske zdroje programu IROP a s príspevkom 610-tisíc eur z rozpočtu PSK. Jeho realizácia trvala šesť a pol mesiaca.

Atraktívna zvonka aj zvnútra

„Položili sme základy špičkového centra strojárstva s potrebným zázemím, kde budú mať mechatronici a strojári kvalitné prostredie aj špičkové stroje. Škola musí byť atraktívna zvonka aj zvnútra a musí mať dobrú techniku. To je kľúčové, aby sme študenta a jeho rodiča zaujali pre výber štúdia na tejto škole a napokon aj motivovali pre prácu v regióne,“ priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Doplnil, že PSK podporuje systém duálneho vzdelávania, v ktorom evidujú viac ako 1500 žiakov.

Modernizácia školy podľa PSK pokračuje, čaká ju debarierizácia v rámci plánu obnovy, prebehne aj ďalšie dovybavenie priestorov dielní školy novou technikou za viac ako 600-tisíc eur.

Strojnícka priemyslovka v Prešove prešla zásadnou obnovou
3
Galéria
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM