Správy

Spinea dostala milióny eur na nové pracovné miesta: Nový vlastník chce časť dotácie vrátiť

Prešovská Spinea je výrobcom unikátnych súčiastok pre robotické ramená. Vyrástla na jednu z najcennejších strojárskych či technologických spoločností.

Ilustračný obrázok k článku Spinea dostala milióny eur na nové pracovné miesta: Nový vlastník chce časť dotácie vrátiť
Zdroj: TASR

Spinea v Prešove získala od vlády vyše dvadsať miliónov eur na rozšírenie výroby a stovky nových pracovných miest. Nový vlastník chce investičnú pomoc vrátiť, informuje o tom Forbes.

Prešovská Spinea je výrobcom unikátnych súčiastok pre robotické ramená. Vyrástla na jednu z najcennejších strojárskych či technologických spoločností v krajine.

Aké boli podmienky

V roku 2017 spoločnosť podľa Forbesu požiadala vládu o investíciu na výstavbu nového závodu.

Plánovala v ňom rozširovať výrobu a zdvojnásobiť počet zamestnancov na tisíc. „Druhá vláda Roberta Fica jej ju na rozšírenie výroby a vytvorenie 450 nových pracovných miest schválila v objeme 20,29 milióna eur. Podmienkou boli investície do pozemkov, budov či strojov v objeme najmenej 66 miliónov eur a zachovanie novovytvorených pracovných miest aspoň na päť rokov,“ píše ďalej Forbes.

To sa však nestalo. Hoci firma začala v Haniske pri Prešove stavať nový závod, z plánov na expanziu však napokon ostali trosky.

Dôvody ťažkostí

Firma sa po dlhom období rozvoja a prosperity dostala do ťažkostí.

Dva roky po sebe klesol zisk takmer na nulu a Spinea podľa Denníka E prepustila sto ľudí. Dôvodmi boli hospodárske sankcie USA voči Číne, stagnácia na svetovom trhu či pandémia covidu.

„Ak Spinea nedokáže splniť podmienku vytvorenia nových 450 miest, v októbri 2024 vráti časť dotácie aj s úrokmi. Firma v súčasnosti počíta so sumou 14,7 milióna dolárov,“ sprostredkoval Forbes informácie z aktuálnej výročnej správy americkej spoločnosti Timken, ktorá Spineu kúpila v máji 2022.

ilustračné foto

Zdroj: Policie České republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM