Správy

Skvelý tip na program: Múzeum Solivar ponúka virtuálnu prehliadku svojich priestorov

Po novom si Solivar môžeme pozrieť trochu inak. K dispozícii je všetkých päť objektov múzea – Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňa František a Klopačka.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý tip na program: Múzeum Solivar ponúka virtuálnu prehliadku svojich priestorov
Foto: Ľubomír Hudačko

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš vytvorila pre múzeum Solivar v Prešove webstránku, kde je možné nájsť všetky dôležité informácie o múzeu, ako aj virtuálne prehliadky. Záujemcovia o prehliadku Múzea Solivar si ho tak môžu pozrieť aspoň takto netradične.

Kreslená mapa

Virtuálne si je možno pozrieť všetkých päť objektov múzea – Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňu František, Klopačku a získať tak aspoň približnú predstavu z histórie ťažby a výroby soli.

Ďalšou z noviniek je i propagačný materiál múzea – kreslená mapa soľného závodu Solivar, ktorá približuje skutočný proces ťažby soli a vzhľad mnohých už zaniknutých objektov v Soľnej Bani.

Pamätná minca

„OOCR Región Šariš v spolupráci s Múzeom Solivar každý rok vydáva aj pamätné mince – Soľnobanské toliare. Je to pamätná minca inšpirovaná starými toliarmi a grajciarmi z konca 18. a začiatku 19. storočia, ktoré sa na našom území používali počas panovania cisára Františka II. Habsburského. Toliare v roku 2020 boli vydané v dvoch limitovaných edíciách s vyobrazením Varne František,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc.

„Vďaka OOCR Región Šariš a Ministerstvu dopravy a výstavby SR sa mohli v tomto roku zrealizovať všetky tieto novinky, prostredníctvom ktorých sa múzeum Solivar bude môcť ďalej propagovať a zvýrazniť unikátnosť tejto technickej pamiatky, aby zážitok z návštevy bol u turistov v regióne dokonalý,“ dodal riaditeľ STM – Múzea Solivar Marek Duchoň.

Vo fotogalérii si pozrite aj nedávnu svetelnú novinku v Solivaroch, ktoré po rokoch aspoň trochu ožili.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Solivary v Prešove na chvíľu oživili svetlá
12
Galéria
Zdroj: archív EHMK PO 2026

Zaujímavosti z Prešova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM