Ľubomír Hudačko Správy

Rozpočet Prešova je už schválený: Čakajú nás veľké investície? Slová primátorky hovoria za všetko

Tretie najväčšie mesto na Slovensku má svoj rozpočet schválený. Neostal v pôvodnej výške, ktorý bol navrhnutý pod vedením primátora Pavla Hagyariho. Aká je nakoniec jeho suma a plánuje mesto veľké investície?

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet Prešova je už schválený: Čakajú nás veľké investície? Slová primátorky hovoria za všetko
Zdroj: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove schválili vyrovnaný rozpočet mesta na rok 2015 s výhľadom na roky 2016 a 2017. Rozpočet počíta s príjmami aj výdavkami vo výške 59,268 milióna e­ur.

Jediný veľký projekt

Návrh pripravilo ešte v minulom roku bývalé vedenie mesta a primátorka ho chcela upraviť. Rozpočet sa teda schvaľoval ako poslanecký návrh, ktorý však prešiel schvaľovacím procesom v komisiách. Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, mesto nechce brať žiaden úver a chce sa uchádzať aj o prostriedky z európskych fondov. V súčasnom rozpočte sa podľa nej škrtalo vo všetkých položkách. Pôvodný návrh rozpočtu pripravený ešte pod vedením Pavla Hagyariho bol vo výške viac ako 61,779 miliónov e­ur.

„V tomto roku nejdeme takmer do žiadnych investičných akcií, jediný veľký investičný projekt, ktorý je z európskych fondov, je oprava Zariadenia pre seniorov na Veselej ulici,“ uviedla primátorka. Projekt bude financovaný z európskych fondov. V sociálnej oblasti chce mesto realizovať dva projekty – Národný projekt terénnej a sociálnej práce a Projekt komunitného centra.

Došlo ku škrtom

Bežné príjmy budú v tomto roku vo výške 54 miliónov a bežné výdavky viac ako 51,255 miliónov eur. Kapitálové príjmy mesta by mali byť vo výške 5,261 milióna eur a kapitálové výdavky 5,112 miliónov eur. Daňové príjmy mesta odhaduje mestský úrad na 35,056 milióna eur, nedaňové vo výške 6,648 milióna eur. Granty a transfery by mali predstavovať 15,284 milióna a vlastné príjmy rozpočtových organizácií 2,278 milióna eur.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD a nezávislí poslanci Juraj Hudáč uviedol, že rozpočet je zaťažený starými záväzkami, a preto nemôže reagovať na všetky potreby občanov. Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD a nezávislí poslanci) reagoval, že v položkách služobné cesty je zvýšenie rozpočtu o 75 percent, položka mzdy bola zvýšená o 320 000 eur a odstupné rovnako bolo zvýšené. Primátorka však upozornila, že aj v týchto kapitolách došlo ku škrtom.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM