Ľubomír Hudačko Správy

Rekonštrukcia za vyše 2 700 000 €: Prešovská ZŠ prešla rozsiahlou modernizáciou!

Základná škola Československej armády v Prešove má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu, ktorá stála viac ako 2,7 milióna eur. Tú mohlo mesto ako zriaďovateľ realizovať predovšetkým vďaka dotáciám z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia za vyše 2 700 000 €: Prešovská ZŠ prešla rozsiahlou modernizáciou!
Zdroj: TASR

Vzhľadom na to, že sa škola v rámci racionalizácie spojila so susednou ZŠ Odborárska, čo bolo ešte pred schválením projektu, v nasledujúcich rokoch bude potrebné opraviť aj ďalšie pavilóny.

Veria, že sa vylepší kvalita

„Je to 50-ročná budova, takže bola v pomerne zlom technickom stave. Zatekali strechy, boli veľké úniky tepla, staré sociálne zariadenia a všetko bolo treba neustále opravovať, preto sme sa potešili, keď nám schválili projekt,“ povedala riaditeľka školy Ľubica Kohániová.

Vedenie školy predpokladá, že táto investícia sa podpíše aj na celkovej kvalite výchovno-vzdelávacieho procesu. Jednak získali nové vybavenie priestorov a tiež ušetrené prostriedky, ktoré pred tým išli na energie, môžu využiť na zlepšenie kvality vyučovania. „Zateplením objektu sa predpokladá zníženie energetickej náročnosti budov až o 59 percent. Získali sme modernizáciou nové vybavenie jazykovej učebne, učebne fyziky a tak isto sa uskutočnila rekonštrukcia rozvodov tepla, elektriny, čo tiež bude smerovať k úsporám na nákladoch,“ konštatovala riaditeľka.

Nedostatok športovísk

Pripomenula, že napríklad v jazykovej učebni teraz majú deti k dispozícii interaktívnu tabuľu, vyše 20 počítačov a ďalšie zariadenia napríklad na prenos a reprodukciu zvuku. Kohániová doplnila, že vzhľadom na spojenie dvoch škôl sa nepodarilo urobiť rekonštrukciu všetkých objektov, sami si však pomohli napríklad pri vytvorení prechodovej chodby do iných pavilónov, aby učitelia nemuseli obchádzať budovy.

Keďže škola má takmer 1000 žiakov, v prevádzke sú dve jedálne i kuchyne. V rámci tejto etapy rekonštrukcie sa nepodarilo realizovať opravu telocvične. Škola sa však rozhodla investovať aj z vlastných zdrojov. „Dali sme novú podlahu, vymenili sme okná, ale stále vzhľadom na to, že máme športové triedy, pociťujeme nedostatok športovísk. Teraz sme dostali ako dar zrekonštruované asfaltové ihrisko, ale potrebovali by sme nejaké viacúčelové, aby sa dalo využiť na športovú prípravu,“ doplnila Kohániová.

Ďalej uviedla, že na takéto športovisko prípadne halu majú priestor medzi pavilónmi školy. Ihrisko alebo hala by mohla slúžiť nielen škole, ale aj obyvateľom celého sídliska. „Nakoľko hádzanári dosahujú permanentne dobré výsledky, hokejisti sú rovnako na dobrej úrovni, tak by sa na tejto škole žiadal stánok športu. My máme priestory v hale, dobre by bolo v rámci všestrannej prípravy dostať sa do iných priestorov,“ povedal súčasný tréner hádzanárov a bývalý československý reprezentant Jozef Lukáč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM