Monika Földešiová Rôzne

R. Fico: Ľudia si zvolia chaos, alebo stabilitu

Jeho strana podľa preferencií sama atakuje nadpolovičnú väčšinu v NR SR. Napriek tomu hovorí, že o tom, či Smer-SD nakoniec bude vo vláde môže rozhodnúť jediný hlas. Na otázky odpovedá najpopulárnejší politik, expremiér a podpredseda NR SR R. Fico

**Môžete zhodnotiť pôsobenie dosluhujúcej vlády? ** Keď vládu hodnotí opozičný politik môže to vyznieť subjektívne. Nechajme preto hovoriť oficiálne čísla, na základe ktorých si čitateľ urobí vlastný názor. Slovensko má najvyššiu nezamestnanosť za posledných 8 rokov, vyše 400 tisíc ľudí zostalo bez práce. Ceny u nás rastú najrýchlejšie v EÚ a zároveň po dlhých rokoch klesajú reálne mzdy, výsledkom čoho je pokles životnej úrovne. Ešte aj dva ukazovatele, ktorými sa zvykne pravicová politika pýšiť vyzerajú negatívne – Slovensko za zadlžuje omnoho rýchlejším tempom ako za našej vlády a v rámci porovnávania primárnych deficitov sme medzi posledným tromi krajinami v eurozóne.

Aké sú príčiny tohto stavu? Môže za to len vláda, alebo uznávate aj vplyv hospodárskej krízy? Samozrejme sa nebudeme demagogicky tváriť, že vonkajšie faktory nemajú svoj vplyv, ako to robili pravicoví politici počas prvej krízy v rokoch 2008–2010, keď boli v opozícii. Ale podstatnou mierou k tejto nelichotivej situácii prispela vláda I. Radičovej. Zmenila Zákonník práce s negatívnymi dôsledkami, absolútne rezignovala na regulačnú politiku, naopak zvýšením DPH zvýšila ceny potravín a energií. Zastavením veľkých verejných projektov, predovšetkým výstavby diaľnic, spomalila hospodársky rast. Namiesto riadenia krajiny, vládna koalícia neustálymi spormi len traumatizovala spoločnosť.

Aká by teda mala byť nová vláda? Stabilná, proeurópska, mala by chrániť ľudí pred dôsledkami krízy a podporovať veľké verejné projekty, ktoré by opäť naštartovali hospodársky rast a oživili regióny. Prioritou musí byť ozdravenie verejných financií, ale rozumné. Už aj z Bruselu čoraz hlasnejšie zaznieva, že nestačí len škrtať, ale aj podporovať hospodársky rast. Vláda musí viesť sociálny dialóg a nerozhodovať na úkor životnej úrovne ľudí. Tí za krízu nemôžu, potrebujú svoje istoty.

Čakajú nás teda ťažké časy? Chápem rozčarovanie ľudí, keď čítajú titulky o tom, ako bude zle a horšie, pričom jediné, čo im súčasná vláda ponúka sú výhovorky. Prestaňme už ľudí strašiť a dajme im aj určitú nádej. Slovensko potrebuje akcieschopnú vládu. V našich silách je zvládnuť to, čo nás čaká. Spomeňte si ako sme počas nášho vládnutia nedovolili zvyšovať ceny energií, alebo ako sme vyriešili problém s odstávkou plynu z Ruska. Aj po ťažkej kríze sme napokon odovzdávali krajinu s najvyšším rastom v EÚ.

**Neobávate sa, že voličov by mohla posledná kauza Gorila odradiť od účasti na voľbách? ** Ide o kauzu druhej Dzurindovej vlády z rokov 2005 a 2006, teda z obdobia keď bol Smer-SD v opozícii. Absolútne podporujeme jej vyšetrovanie. Okrajové snahy o vtiahnutie našej strany do tejto kauzy považujeme za účelové a neférové. Aj keby bol dokument Gorila hneď celý pravdivý, je zrejmé, že moje meno sa tam na rozdiel od niektorých pravicových politikov nespomína v súvislostiach, ktoré by ma diskvalifikovali na pôsobenie v politike. My sme nikdy neprivatizovali a svoj vzťah k finančnej skupine Penta sme ukázali jasnými krokmi proti jej záujmom – zrušením privatizácie letiska, či zákazom zisku zdravotných poisťovní. Napriek znechuteniu z politiky chcem vyzvať ľudí aby prišli voliť. A našim sympatizantom odkázať, že rozhodnúť môže doslova jediný hlas. Mali by prísť k volebným urnám, aby sa nezopakovala situácia z roku 2010, kedy Smer-SD síce vyhral voľby, ale nemal dostatok hlasov na zostavenie vlády.

**O čom teda budú voliči rozhodovať 10. marca 2012? ** Voľba je jednoduchá. Alebo si vyberú súčasný zlepenec piatich, či šiestich strán, plný nezhôd a chaosu, navyše doplnený o čudné novotvary, alebo stabilnú vládu zloženú z dvoch strán na čele so Smerom – SD.

fico
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM