Správy

Problém Raslavíc trvá, dotáciu chce vrátiť aj Prešovská župa. Uviedli nás do omylu, tvrdí

Finančná kontrola podľa Novotného zistila, že projekt nebol zrealizovaný a dokončený podľa zmluvy do konca októbra.

Ilustračný obrázok k článku Problém Raslavíc trvá, dotáciu chce vrátiť aj Prešovská župa. Uviedli nás do omylu, tvrdí
Zdroj: Dnes24.sk

Pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) je prioritou, aby mu bola vrátená dotácia vo výške 50-tisíc eur, ktorá bola poskytnutá obci Raslavice na projekt multifunkčného ihriska. V pondelok počas rokovania Zastupiteľstva PSK to skonštatoval predseda kraja Milan Majerský.

Hlavný kontrolór PSK Marcel Novotný pred poslancami predniesol informatívnu správu o výsledkoch finančnej kontroly projektu. Ako povedal, obec vyúčtovala výdavky na projekt vo výške 422-tisíc eur, z toho bol príspevok PSK vo výške 50-tisíc eur.

Uviedol ho do omylu

Finančná kontrola podľa Novotného zistila, že projekt nebol zrealizovaný a dokončený podľa zmluvy do konca októbra.

„Naša kontrola preukázala to, že prijímateľ dotácie, to znamená obec Raslavice, uviedol poskytovateľa PSK účelovo do omylu. Znamená to, že PSK má právo na vrátenie dotácie v celej výške 50-tisíc eur,“ informoval Novotný s tým, že ďalšie veci sú už na Úrade PSK.

Zároveň úradu dali dve odporúčania, čo sa týka poskytovania dotácií.

„Prvým je formulovať zmluvy s úspešnými uchádzačmi jednoznačne, aby nedochádzalo k príliš širokému výkladu zmlúv. Druhé odporúčanie je, nastaviť účinný systém vnútornej kontroly, hlavne kontroly na mieste, aby sa takýmto veciam v budúcnosti predchádzalo,“ doplnil hlavný kontrolór.

Majerský deklaruje, že budú v takýchto prípadoch ostražitejší. „Budeme kontrolovať prísnejšie takéto vyššie účelové dotácie alebo dotácie v rámci Výzvy pre región,“ skonštatoval.

Povedal, že po novom budú projekty kontrolovať aj priamo na mieste, „aby sme naozaj boli presvedčení o tom, že konkrétny projekt bol zrealizovaný,“ vysvetlil.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová uviedla, že v prípade projektu ihriska v Raslaviciach momentálne prebieha preverovanie všetkých okolností.

Len fotomontáž

„Zabezpečujú sa potrebné listinné materiály, čakáme na doručenie záverov požadovaných kontrol zo strany kompetentných orgánov, ktoré majú byť ukončené do konca apríla. Po doručení všetkých výsledkov, podkladov a materiálov bude rozhodnuté o ďalšom postupe,“ vyhlásila.

Podľa medializovaných informácií z februára tohto roka ihrisko v obci nevybudovali a zverejnené fotografie s ihriskom sú len fotomontáž, aby obec neprišla o dotáciu.

Starosta Adrián Rychvalský poprel, že by malo ísť o podvod. Práce museli podľa neho reklamovať a urobiť všetko nanovo. Na projekt okrem PSK prispel aj Fond na podporu športu, ktorý žiada vrátiť dotáciu vo výške viac ako 210-tisíc eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM