Ľubomír Hudačko Samospráva

Primátor vetoval rozhodnutie poslancov: Nepodpísal si zníženie platu a odišiel na dovolenku!

Primátor Prešova Pavel Hagyari nepodpísal uznesenie o znížení svojho platu a stále poberá 3340 eur. Rozhodnutie poslancov vetoval a odišiel na dovolenku.

Ilustračný obrázok k článku Primátor vetoval rozhodnutie poslancov: Nepodpísal si zníženie platu a odišiel na dovolenku!
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci prešovského Mestského zastupiteľstva prijali v júli uznesenie, ktorým primátorovi znížili plat na najbližšie tri mesiace pre pochybenia mesta, na ktoré upozornil Najvyšší kontrolný úrad.

Rozpor so slušnosťou

Po návrate z dovolenky Hagyari vysvetľuje svoje konanie: „Predmetné uznesenie som vetoval, keďže bolo v rozpore so zákonom č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. MsZ neschvaľuje znižovanie platu a dôvodom pozastavenia výkonu tohto uznesenia je tiež jeho nepresná a právne nelogická formulácia, uznesenie je neurčité, nejednoznačné a v rozpore s ustanoveniami spomínaného zákona,“ povedal Hagyari.

Primátor ďalej tvrdí, že pochybenia nie sú natoľko závažné, aby mali mať takúto dohru. Preto to je to podľa neho v rozpore so slušnosťou a morálkou, ak je takáto chyba následne pripísaná primátorovi.

Nejasná legislatíva

„Mrzí ma, že toto rozhodnutie padlo za mojej neprítomnosti bez riadneho vysvetlenia veci, nejde o žiadne závažné porušenia, ale o nedostatky, ktoré nie sú ani mimoriadne závažného významu, ani nespôsobili žiadnu ujmu mestu. Takéto nedostatky sa nachádzajú pri každej kontrole miest, spôsobuje ich buď nejasná, alebo neurčitá legislatíva,“ obhajuje sa Hagyari.

Poslanci MsZ sa zároveň v júli dohodli na tom, že primátor má do septembra predložiť podrobnú správu o kontrole i opatreniach, ktoré na základe pochybení prijal. Práve na to teraz čakajú.

Rozhodnutie padne v septembri

„Primátor má právo toto uznesenie nepodpísať. Dohodli sme sa, že v septembri bude na zastupiteľstvo predložená správa, ako sa popasoval s opatreniami a na základe tejto správy sa rozhodneme, či na znížení platu budeme trvať,“ reagovala na primátorove veto poslankyňa Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS). Zároveň dodala, že kvôli prelomeniu veta nechcú poslanci zvolávať zastupiteľstvo už v auguste, lebo aj to niečo stojí.

Návrh na zníženie platu v júli predložila poslankyňa Turčanová po prerokovaní informácie o výsledku kontroly NKÚ o stave verejných financií a majetku mesta Prešov. Schválilo ho 15 z 22 prítomných poslancov.

„Keďže za mesto je zodpovedný štatutár mesta, a to nielen vtedy, keď treba mesto reprezentovať, ale štatutár je zodpovedný aj za pochybenie mesta, preto som predložila tento návrh,“ povedala vtedy Turčanová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM