Ľubomír Hudačko Správy

Príbuzní to majú náročné, v detstve to nechápala: Eva má TRI sviatky na Štedrý deň

Mať meniny a narodeniny na Štedrý deň, to sa len tak nevidí. Prešovčanka Eva však presne tento milý okamih 24. decembra oslavuje odjakživa.

Ilustračný obrázok k článku Príbuzní to majú náročné, v detstve to nechápala: Eva má TRI sviatky na Štedrý deň
6
Galéria

Ako dieťa Vianoce milovala a takto to má celý život. Eva z Prešova totiž 24.12. deň oslavuje okrem Štedrého dňa aj svoje meniny a narodeniny.

„Pamätám si, že som vlastne najprv nechápala, že mám v ten deň aj ja svoje dva sviatky, lebo veď ako môže mať niekto opovážlivo narodeniny v ten istý deň ako Ježiško? A naviac, ako vraveli babky, priniesla som si ešte aj meno. To ráno bolo v ten deň pre mňa vždy kúzelné,“ hovorí na úvod sympatická Prešovčanka Eva, ktorá viac pre Dnes24.sk prezradila v rozhovore.

Bolo vám niekedy aj ľúto, že ste si neužili oslavy napríklad v kruhu spolužiakov?

Ani nie, boli Vianoce a to bolo pre mňa a verím, že aj pre spolužiakov, najviac. To rozdávanie drobností spolužiakom, ktorí to tak oslávili sa mi páčilo, ale asi sú na tom horšie tí, čo majú narodeniny počas letných prázdnin (úsmev).

Ako vnímate tento jedinečný deň teraz v dospelosti?

Stále kúzelne. Je to hrejivý pocit, že počas života zažívam, ako ľuďom práve v tento „môj“ deň mäknú srdcia a oslavujú narodenie Lásky. Pribudli mi tiež deti, takže sa tá láska aj u mňa násobí.

Máte nejaké spomienky viažuce sa k vášmu sviatku, ktoré vám hovorili doma rodičia? Teda, ako to prebiehalo v prvých rokoch, keď ho k vám príbuzní a známi prišli osláviť?

Špeciálne prvý deň – moje narodenie – si hlavne otec veľmi dobre pamätá. Správa, že to nie je chlapec a oslavný dlhý večer s jeho rodičmi pri mojej o 1,5 roka staršej sestre sa mu vďaka včasnému ránu na druhý deň navždy zapísal do pamäti.

Dôležité bolo, že sme boli spolu v kruhu môjmu srdcu blízkych. Kým žil, tak vždy za mnou prišiel ráno z nočnej strážnika môj dedko, budila som sa na jeho hlas, ktorý som počula z kuchyne a potom už mohli byť Vianoce (úsmev).

Aj si z vás uťahujú kolegovia či v rodine kvôli tomu, alebo ani nie?

V rodine nie a kolegom to radšej nespomínam. V minulosti mi prischlo Kinderko; 3 v 1 (úsmev).

A ako teda u vás doma prebiehajú Vianoce? Aké máte zvyky a ako to v ten deň od rána u vás vyzerá?

Tak ako u mnohých rodín s deťmi – Vianoce sú o blízkosti, o vnímaní, o odovzdaní radosti. Nie darčeky sú tým najdôležitejším, dôležité je, aby úsmev a podanie ruky vychádzali z vnútra. Varenie a pečenie je pre mňa zábava, to si užívam a mám rada, keď môžem variť v pohodlnom oblečení a bavlnených ponožkách. Snažíme sa dodržiavať tradície tak, ako ma to naučila moja úžasná mama.

Je to teda tento triple day výhoda pre vás či príbuzných, alebo nie?

To je skôr otázka na nich – zatiaľ sa nik nesťažoval (úsmev). Ale tuším, že to majú náročné, predsa len trojitý sviatok dá zabrať.

No a detstve bola úsmevná formulka „ak nebudeš počúvať, Ježiško Ti nič neprinesie“. Stále to však bol len jeden z troch sviatkov.

Asi dostávate množstvo telefonátov a esemesiek počas 24.12. Stíhate to všetko odsledovať a odpovedať?

Moji blízki vedia, že podanie ruky je pre mňa naj, ale neignorujem a vážim si aj výdobytok tejto doby.

Aký najkrajší darček ste na triple day dostali, resp. po akom stále túžite?

Dostala som ho už, ale to ostane mojím tajomstvom (úsmev).

Chceli by ste sa volať inak ako Eva, alebo je to meno, ktoré by ste nemenili hoci deň narodenia máte práve 24.12.?

Nemenila by som, pretože to bol dar pre mojich rodičov a tento vzácny okamih je iste výnimočný. Tak, ako raz povedal môj blízky priateľ, koľko ľudí môže povedať, že to ma práve tak? Vraj by sme sa vošli do jedného autobusu. Zabávala som sa na tom prirovnaní, aj keď môže to byť celkom pravda. A samozrejme, berieme aj Adamov (úsmev).

A stalo sa vám niekedy, že na váš triple day niekto zabudol?

Na Vianoce sa nezabúda. No, uznajte, zabudnúť na Vianoce, Evu a narodeniny, však to sa snáď ani nedá (úsmev).

Objektívom: Eva sa na Štedrý deň mimoriadne teší, všetky sviatky má práve vtedy
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM