Správy

Prešovská župa neskrýva ROZHORČENIE: Nevypravené spoje SAD sú porušením podmienok!

Na východe to kvôli odrieknutým spojom SAD Poprad vrie. Župa situáciu považuje za neakceptovateľný stav a plánuje voči tomu začať správne konanie.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa neskrýva ROZHORČENIE: Nevypravené spoje SAD sú porušením podmienok!
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako objednávateľ služieb v regionálnej autobusovej doprave zaznamenal v poslednom období mimoriadne výpadky spojov v rámci regiónu obsluhovaného dopravcom Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad.

Pre porušenie licenčných podmienok začal preto voči spoločnosti správne konanie. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Dopravca SAD Poprad má problémy so zabezpečením na niektorých prímestských linkách. Tieto výpadky spojov registrujeme už niekoľko týždňov, pričom najhoršia situácia nastala 10. januára, kedy nebolo vypravených až 44 spojov,“ uviedla hovorkyňa s tým, že za vzniknutú situáciu nesie plnú zodpovednosť SAD Poprad, ktorá je povinná prevádzkovať pravidelnú dopravu v súlade s platnými cestovnými poriadkami.

Zvýšená chorobnosť

Dopravca o nevypravených spojoch informuje na svojom webovom sídle. Situáciu zdôvodnil najmä zvýšenou chorobnosťou vodičov. K výpadkom šoférov autobusov dochádza podľa spoločnosti aj počas dňa, čo sa snaží operatívne riešiť.

Aj napriek snahe sa však nedarí nahradiť všetky linky. Obmedzenia podľa SAD Poprad potrvajú minimálne do utorka 23. januára.

Neakceptovateľný stav

„Stabilný a spoľahlivý systém verejnej dopravy považuje PSK, ktorý na jeho prevádzku vynakladá ročne viac než 30 miliónov eur, za absolútnu samozrejmosť. Z tohto dôvodu je pre nás neakceptovateľný stav, kedy prevádzka spojov nie je garantovaná a cestujúci nemá istotu, či sa môže spoľahnúť na informácie z vyhľadávačov dopravných spojení a z vývesiek na autobusových zastávkach,“ skonštatovala Jeleňová.

Správne konanie začala krajská samospráva vzhľadom na neúnosnosť situácie, ako aj fakt, že ide o dopravné služby financované z verejných zdrojov.

K vyvodeniu zodpovednosti za porušovanie zákonných povinností dopravcu pristúpil PSK podľa hovorkyne v zmysle zákona o verejnej osobnej doprave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM