Správy

Prešovská univerzita sa lúči: Zomrela veľká osobnosť filozofickej fakulty, FOTO

Z akademického prostredia v Prešove prišla smutná správa. Zomrel exriaditeľ Inštitútu filozofie, mal 64 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita sa lúči: Zomrela veľká osobnosť filozofickej fakulty, FOTO
1
Galéria
Zdroj: TASR/Marko Erd

Vo veku nedožitých 65 rokov univerzitu opustil prof. PhDr. Ľubomír Belás, CSc., ktorého celoživotné akademické pôsobenie je spojené s Filozofickou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove a terajším Inštitútom filozofie, na ktorom pôsobil do roku 2019 ako riaditeľ. Presov.dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Profesor Belás pochádzal z Milochova a do Prešova sa presťahoval, ako sám rád hovoril, nielen kvôli manželke a univerzite, ale aj kvôli futbalu, ktorý celý život miloval rovnako ako filozofiu. V rokoch 1976 – 1981 študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, kde následne pôsobil ako asistent a od roku 1984 ako odborný asistent. V roku 1995 mu bol na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave udelený titul CSc. po obhajobe práce Filozofia dejín Immanuela Kanta,“ vymenovala Polačková.

Dostal Prešov na mapu

V roku 1999 získal na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove vedecko-pedagogický titul docent v odbore dejiny filozofie s témou habilitačnej práce Dejinný rozmer filozofie osvietenstva a v roku 2012 získal titul profesor v odbore systematická filozofia po inauguračnej prednáške Kantova filozofia kultúry a fenomén multikulturalizmu.

Systematickým prístupom k skúmaniu Kantovho dedičstva vybudoval na Inštitúte filozofie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove pracovisko, ktoré je centrom kantovského výskumu na Slovensku. Organizovaním 13 medzinárodných vedeckých kantovských konferencií s pozvanými špičkovými odborníkmi na Kantovu filozofiu dostal Prešov na mapu celosvetového kantovského výskumu.

Viac správ z Prešova:

„Založenie časopisu Studia Philosophica Kantiana, ktorý v minulom roku oslávil svoju desaťročnicu, bolo vyvrcholením jeho dlhoročných skúseností a skúmaní, do ktorých dlhodobo a systematicky zaškoľoval svojich mladších kolegov a doktorandov, čím vytvoril výborné podmienky pre kontinuálne pokračovanie tohto výskumu,“ objasnila ďalej hovorkyňa.

Čo mal rád

Profesor Belás mal podľa jej slov rád kritiku v myslení, lebo tá nás privádza k podstate ľudskosti.

„Mal rád pravidlá a poriadok, bol skromný a nemal veľa nesplnených prianí. Bol človekom, ktorý sa dokázal rozdať pre svoju rodinu a svojich blízkych, medzi ktorých radil aj svojich študentov,“ doplnila Polačková.

Univerzita tak s úctou a vďakou spomína na to, aký inšpiratívny svet Kantových ideí predstavil študentom aj kolegom. A to nielen pri štúdiu, ale aj pri konzultáciách či stretnutiach pri káve alebo na tzv. „tlačových konferenciách“ po futbale, ktorý hrával so študentmi pravidelne. Česť jeho pamiatke," sprostredkovala smutnú správu z univerzity hovorkyňa Polačková.

Hl. foto: ilustračné

Objektívom: Univerzita v Prešove sa lúči s profesorom Belásom
1
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM