HD Správy

Prešovská nemocnica oznamuje dôležité postupy: Ako to je s návštevami a zákazmi?

Aké výnimky zo zákazu návštev na základe odporúčania hlavného hygienika SR a rozhodnutia vedenia nemocnice platia v prešovskej nemocnici?

Ilustračný obrázok k článku Prešovská nemocnica oznamuje dôležité postupy: Ako to je s návštevami a zákazmi?
23
Galéria

V súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou, odporúčaniami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a v rámci ochrany zdravia pacientov a zamestnancov FNsP Prešov oznamuje postupy pre sprievod, návštevu pacientov a návštevu kňaza pre vykonávanie duchovných služieb pacientom počas epidemického výskytu ochorenia COVID-19 vo FNsP J.A. Reimana v Prešove.

V lôžkových zdravotníckych zariadeniach je všeobecný zákaz návštev.

Nemocnica ďalej uvádza aj podrobnosti k výnimkám zo zákazu návštev na základe odporúčania hlavného hygienika SR a rozhodnutia vedenia nemocnice, tvoria ich nasledovné okolnosti:

Pre lôžkové oddelenia pre dospelých pacientov:

  • návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia – je povolená návšteva súčasne dvoma blízkymi osobami,
  • návšteva kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich pre vysluhovanie sviatostí,
  • jeden sprievod pri pôrode a popôrodnej starostlivosti,
  • jedna osoba pre sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice,
  • jedna osoba u pacienta s poruchami duševného zdravia, ako je demencia, porucha učenia alebo autizmus (ak by neprítomnosť spôsobila stavy úzkosti osoby),
  • s psychickými ochoreniami podľa indikácie lekára v prípade, ak neprítomnosť osoby môže nepriaznivo vplývať na výsledky liečebného procesu,
  • návšteva pacienta v umelom spánku na OAIM v prípade, ak z liečebného hľadiska je táto návšteva indikovaná napr. stavy po ťažkých traumatických poradeniach, coma vigile a pod.

Pre lôžkové oddelenia pre deti:

  • sprievod detského pacienta,
  • návšteva dieťaťa v paliatívnej starostlivosti príbuznými dieťaťa vrátane iných detí žijúcich s rodičmi v spoločnej domácnosti (bez príznakov respiračnej a/alebo gastrointestinálnej infekcie).

Výnimky sa obmedzujú návštevám/spri­evodom z nasledovných skupín osôb:

  • osobám mladším ako 16 rokov,
  • rizikovým skupinám osôb: vek nad 65 rokov,
  • osobám s chronickými ochoreniami alebo závažnými základnými ochoreniami so zníženou funkciou imunitného systému, osoby v paliatívnej starostlivosti,
  • potvrdené prípady ochorenia COVID-19,
  • osobám v karanténe,
  • osobám vykazujúcim respiračné príznaky.

Vo výnimočných prípadoch, hodných zreteľa môže takúto návštevu povoliť blízkemu rodinnému príslušníkovi vedenie pracoviska alebo službukonajúci lekár za dodržania prísnych hygienicko-epidemiologických podmienok (presné určenie OOOP, hygiena rúk, dĺžka trvania návštevy a dodržania vzdialenosti 2 metre od akýchkoľvek osôb na oddelení, miesta vykonania návštevy a pod.). Návšteva sa povoľuje na vlastné riziko návštevníka.

Opatrenia, ktoré sú návštevy, sprevádzajúce osoby povinné dodržiavať vo FNsP J.A. Reimana:

Do nemocnice návštevy, sprevádzajúce osoby vstupujú cez označený vstup a sú triedení vo filtri. „Podmienkou realizácie návštevy, sprievodu je vopred dohodnuté povolenie na návštevu od zodpovednej osoby oddelenia s dohodnutím stanoveného času a protiepidemických opatrení,“ prízvukuje nemocnica.

Sprevádzajúce osoby, návštevy sú povinné dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim oddelenia a riadiť sa pokynmi zdravotníckeho personálu. Dôsledne používajú pridelené OOPP, najmä chirurgické rúško a jednorazový plášť, vykonávajú adekvátnu hygienu rúk ako umývanie rúk vodou a mydlom alebo alkoholovým dezinfekčným roztokom.

Návšteva sa zdržiava výlučne v izbe pri konkrétnej osobe, pre ktorú bola návšteva povolená a minimalizuje svoj pohyb na oddelení a v zdravotníckom zariadení.

Pri zmene epidemiologickej situácie a na základe odporúčaní ÚVZ SR v rámci ochrany zdravia pacientov a zamestnancov FNsP Prešov si nemocnica vyhradzuje právo na úpravu postupu.

V obrazoch nájdete archívnu fotogalériu z testovania v rómskych osadách.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Opatrenia a testovanie na koronavírus v rómskych osadách
23
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM