Ľubomír Hudačko Správy

Krajšie sviatky vďaka Prešovčanom: Ich vianočné dekorácie žiaria v rôznych kútoch sveta, FOTO

Aj prešovskí legendárni snehuliaci či tučniaci, ktorí Prešov skrášľovali od roku 2005, pochádzali práve odtiaľ.

Ilustračný obrázok k článku Krajšie sviatky vďaka Prešovčanom: Ich vianočné dekorácie žiaria v rôznych kútoch sveta, FOTO
15
Galéria
Zdroj: MK Illumination Prešov

Spoločnosť MK Illumination má v Prešove vlastnú priestrannú manufaktúru s rozlohou 9 000 m². Špeciálne kvalifikovaní a umelecky zdatní zamestnanci majú schopnosť a nadšenie každý rok vyrobiť ručne viac ako 30-tisíc svetelných motívov.

Ich motívy tvoria jadro kreatívnych svetelných koncepcií na mieru a sú obdivované nielen v Prešove.

Je to aj vďaka tvrdej práci a know-how ich miestnych zamestnancov, že ich dekoratívne svetelné inscenácie prinášajú svetlo a radosť do životov ľudí v takých ďalekých krajinách ako sú Kanada či Južná Afrika.

Práve o téme vianočných dekorácií a ponuke svetelných ozdôb nám pre Dnes24.sk k téme z MK Illumination viac prezradila Zuzana Kolárová.

Dekorácie po celej krajine

V portfóliu má prešovská spoločnosť rôzne druhy LED reťazí ako sú závesy, cencúľové reťaze a trubice, 2D motívy na stĺpy verejného osvetlenia, 3D motívy ako sú snehuliaci, svetelné gule, fontány, zvieratá a taktiež organikový sortiment, čo sú motívy vyrábané z biologicky rozložiteľného materiálu.

„Motívy sa vyrábajú podľa požiadaviek zákazníkov na mieru. Od vzniku našej firmy v roku 2010 sme predali výzdobu asi do 200 miest a obcí na Slovensku a v Čechách. Ide o mestá ako Prešov, Trnava, Trenčín, Rajec, Donovaly, Veľká Lomnica, Dolný Kubín, Nitra, Košice, Krompachy, Ružomberok, Valašské Medziříčí, Kroměříž, Uherské Hradiště, Výškov, Olomouc či Zlín,“ prezradila Kolárová.

Snehuliaci za pár dní

Aj prešovskí legendárni snehuliaci či tučniaci, ktorí Prešov skrášľovali od roku 2005, vyvinuli pre mesto práve odtiaľ.

V metropole Šariša nájdeme z ich dielne aj svetelné závesy na stĺpoch verejného osvetlenia, motívy cez pešiu zónu ako sú anjeli, girlandové svetelné závesy, v parku sú svetelné gule, 9m kométa, 3m a 2m icethorny, ľadové kvety či výzdoba stromu pri kostole.

Zaujímalo nás tiež to, ako dlho trvá výroba napríklad snehuliaka či iné tieto podobné dekorácie v životnej veľkosti? „Tri až štyri dni, pričom dva dni trvá výroba konštrukcie a 1–2 dni svetlo a girlandové koberce. Máme svojich stálych zákazníkov, no taktiež každým rokom sa zúčastňujeme nových tendrov či už pre obchodné centrá alebo mestá,“ zhodnotila Kolárová.

Výzdoba v obchodnom centre

Dekorácie aj ozdoby produkujú po vlastnej linke, ale aj podľa požiadaviek firiem či inštitúcií. „Máme katalóg so základným sortimentom, no väčšinou navrhujeme na mieru šité projekty podľa želania zákazníkov. Aj v takom OC Novum je 70 svetlených motívov a asi 1,5 km svetelných závesov,“ vysvetlila ďalej Kolárová.

Keďže sa firma zameriava s predajom najmä na obchodné centrá a okrem pár centier v ČR boli všetky otvorené aj počas pandémie, obmedzenia a celá situácia ich veľmi v tomto smere nehrozila.

„Čo sa týka miest, tam bola situácia výrazne horšia. Nakoľko boli zakázané všetky vianočné podujatia, mestá novú výzdobu nekupovali,“ dodala na záver pre Dnes24.sk Kolárová.

Viac nádherných vianočných ozdôb a dekorácií nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Dekorácie v mnohých mestách sú z prešovskej spoločnosti
15
Galéria
Zdroj: MK Illumination Prešov
Zdroj: NASA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM