Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešovčania sa dočkali: Prestavba Kuzmányho ulice je v plnom prúde, posledný vlastník bude vyvlastnený

Čulý ruch je v Prešove v ostatnom období takmer na každom kroku. Aj Kuzmányho ulica, alebo ak chcete spojka Čierneho mosta s Rusínskou sa v plnom prúde vynovuje. V rámci toho vznikne 300-metrové prepojenie križovatky. Posledný vlastník, s ktorým sa mesto dohadovalo bude vyvlastnený.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania sa dočkali: Prestavba Kuzmányho ulice je v plnom prúde, posledný vlastník bude vyvlastnený
Zdroj: TASR

Ako uviedol riaditeľ prešovskej oblasti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Humeník, v rámci doterajších prác bola zatiaľ vybudovaná prístupová komunikácia zo svetelnej križovatky na Čierny most, začali sa demolačné práce jednotlivých objektov a bol sfrézovaný starý kryt obrusnej vrstvy vozovky.

Vlastník bude vyvlastnený

Zrealizovali sa tiež prekládky inžinierskych sietí. Avšak nebol ešte definitívne ukončený archeologický prieskum a problémom je tiež majetkovoprávne vyrovnanie s posledným majiteľom domu v zábere výstavby. S týmto majiteľom sa dlhodobo nevie dohodnúť mesto Prešov, ktoré malo krajskej samospráve pomôcť s vyriešením vlastníckych pomerov na pozemkoch.

Kým kraj ukončil majetkové usporiadanie pozemkov ešte v roku 2012, mestu sa to doteraz nepodarilo. Podľa primátora Pavla Hagyariho je už ale v tejto veci definitívne rozhodnuté a vlastník bude vyvlastnený. Čaká sa len na doručenie rozhodnutia, ku ktorému by malo dôjsť v najbližších dňoch.

Protihluková stena, cyklistické pruhy…

Samosprávny kraj vyčlenil v tomto roku na túto stavbu milión eur a od januára je vydané aj právoplatné stavebné rozhodnutie. Keďže sa začalo stavať v septembri, v tomto roku sa nepodarí preinvestovať všetky financie. Podľa Humeníka to bude asi polovica, dodal však, že to nebude mať vplyv na ukončenie stavby v októbri budúceho roku.

** Výstavba úseku zahŕňa okrem úpravy cesty aj rozšírenie mosta nad železničnou traťou, chodníky a cyklistické pruhy, výstavbu protihlukovej steny, rekonštrukciu verejného osvetlenia. Zmluva o dielo v celkovej hodnote 1,3 milióna eur bola 15. júla podpísaná s akciovou spoločnosťou Doprastav. Celá stavba je rozčlenená do 38 stavebných objektov, čo spôsobuje najmä početné prekládky inžinierskych sietí**.

„Motoristická verejnosť môže od toho očakávať vyššiu priepustnosť dopravy v rámci dopravného systému v meste Prešov a dôjde k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, dobudovanie cyklistických pruhov. Stavba bude mať priaznivý dosah na životné prostredie znížením hlučnosti na Plzenskej a Dostojevského ulici,“ uzavrel Humeník.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM