Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčania míňajú za obedy stále viac: Zaznamenali tu za ne NAJVYŠŠÍ rast platieb!

Najvyššie sumy za obedy platili v auguste 2023 ľudia v Košickom (9,32 eur) a Prešovskom kraji (9,31 eur).

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania míňajú za obedy stále viac: Zaznamenali tu za ne NAJVYŠŠÍ rast platieb!
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Milan Kapusta

Za obedy teda platia ľudia najviac práve na východe, je to vyše 9 eur. Vyplýva to z najnovších dát TRC indexu spoločnosti Edenred k augustu 2023.

Prešov zároveň zaznamenal spomedzi krajov najvyšší rast platieb v porovnaní s februárom 2023. Za pol roka sa tu priemerné účty za obedy zdvihli až o 19,2 percenta, nominálne o 1,5 eura.

Paradoxný nárast

Do týchto platieb stravovacou kartou sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

Za Košicami a Prešovom sa v auguste na tretej priečke umiestnil Banskobystrický kraj s priemernými platbami za obed na úrovni 8,84 eur. Nasleduje Žilinský (8,82 eur), Trnavský (8,59 eur), Nitriansky (8,17 eur), Bratislavský (8,07 eur) a Trenčiansky kraj (8,03 eur).

„Je zaujímavé, že v krajoch s najvyššou nezamestnanosťou stúpli náklady zamestnancov na stravu najviac. Zamestnávatelia by mali nárast cien zohľadňovať vo výške svojho príspevku, pretože existuje priama súvislosť medzi kvalitou stravovania a pracovným výkonom zamestnancov,“ zhodnotila výsledky výskumu Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

Dvojciferný nárast priemerných platieb zaznamenal za uplynulých šesť mesiacov okrem spomínaného Prešova aj Košický (o 12 percent), Trenčiansky (o 11,5 percenta) a Banskobystrický kraj (o 10 percent).

Medziročný nárast

Najstabilnejšie platby v sledovanom polroku boli v Nitre, kde sa za šesť mesiacov zdvihli len o dve percentá.

Pri pohľade na medziročné porovnanie bol najvyšší nárast zaznamenaný v Trenčianskom kraji. Medzi augustom 2022 a augustom 2023 priemerné platby za obedy stúpli až o 33 percent (zo 6,03 eura na 8,03 eura).

O 23 percent

K takmer štvrtinovému (o 23 percent) medziročnému nárastu došlo v Prešove a o 15,5 percenta viac ako pred rokom platili za obedy v Košiciach.

„Minimálna výška príspevku na stravu sa má na jeseň zvýšiť z terajších 5,48 eur na 5,85 eur, čo zaostáva nielen za reálnymi cenami obedov, ale aj za optimálnou výškou príspevku. Tá je v súčasnosti 7,30 eur a na jeseň po zvýšení príspevku na stravu bude 7,80 eur. Legislatíva umožňuje zamestnávateľom prispievať na stravu zamestnancov vyššou sumou než je minimálny príspevok. Naše skúsenosti dokazujú, že takáto stratégia zvyšuje pracovný výkon a posilňuje lojalitu voči zamestnávateľovi,“ povedala L. Bachratá.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM