Správy

Prešovčan zažil v práci bossing: Prišlo to, keď mu nadriadenou bola dovtedajšia kamarátka

Prešiel riadnym oficiálnym výberovým konaním a stal sa jej kolegyňou. Zo začiatku bolo všetko v poriadku, zlom nastal až neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan zažil v práci bossing: Prišlo to, keď mu nadriadenou bola dovtedajšia kamarátka
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Udržať si priateľstvo v dnešnej dobe je umenie, o to viac ťažšie je to však v prípade postupu v práci. Presne to zažil Šimon pri jednej z pracovných pozícií v prešovskej škole a pre Dnes24.sk uviedol ďalšie podrobnosti.

Jeho skutočné meno máme v redakcii, pre potreby článku ho však budeme volať inak.

Zhodou okolností sa dostal na pracovné miesto tam, kde prichádzal do kontaktu s jeho dovtedajšou kamarátkou. Prešiel riadnym oficiálnym výberovým konaním a stal sa jej kolegyňou. Zo začiatku bolo všetko v poriadku.

„Ani neviem, kedy nastal zlom. Niečo sa však muselo stať, pretože po čase začala byť nadriadená kolegyňa veľmi nepríjemná a požadovala nelogické úlohy a kroky,“ hovorí s tým, že mu napríklad vyvolávala počas pracovnej doby s otázkami, kde sa nachádza, ak nebol v kancelárii.

Cítila sa ohrozená?

Vždy bol pritom v škole, mal však viac pracovných úloh, ako len sedieť pri nej.

„Pomáhal som aj s manuálnymi prácami a zastupoval som tiež na vrátnici. Napriek tomu to bolo pre ňu málo. Netuším, čo viac po mne ešte chcela, ale mal som pocit, že sa cítila ohrozená. Že niekto nový môže byť u kolegov obľúbenejší, ako ona. Správala sa odmerane, keď som kolegov niečím pohostil, ona sa ani neponúkla a potom bola nepríjemná a zdržiavala ma v práci dlhšie, ako bolo treba,“ hovorí o bossingu na pracovisku.

Odoprela mu obed

Situácia sa vyhrotila do tej miery, že Šimon v škole už istý čas nepracuje. Môže za to práve vzťah s nadriadenou kolegyňou.

„Zrejme sa potrebovala ukázať pred inými kolegami. Znevažovala ma za prácu, ktorú som podľa nej nevykonal dostatočne dobre a tak, aby to videla riaditeľka. Pritom to bola lož. Urobil som všetko najlepšie, ako som vedel. Nedovolila mi ani dopovedať názor, raz mi odoprela včasnú obednú prestávku a zastavovala ma slovami "stop“. Vrcholom bolo, keď mi zadala úlohu na 2 týždne, ale chcela ju mať zrazu dokončenú o týždeň skôr," pokračuje Šimon v opise nepríjemného zážitku.

Zvláštne správanie v tom čase podčiarkla riaditeľka školy. „Tá namiesto toho, aby situáciu riešila s neprístojným správaním svojej podriadenej, radšej mne nepredĺžila zmluvu. Pritom o pár mesiacov dokončila svoj mandát a odišla preč. Vôbec ju tak ďalší osud nášho vzťahu nemusel trápiť. Je mi smutno z toho, že namiesto pomoci a dobroty, čo som pre školu urobil prišiel zákerný spôsob ukončenia spolupráce. Táto nadriadená pritom na škole pracuje doteraz a mám informácie, že nepríjemnosti spôsobovala aj ďalšie obdobie. Aj iní kolegovia mi potvrdili, že sa s ňou nedá vyjsť po dobrom,“ poznamenal ďalej bývalý zamestnanec, ktorý z toho pociťuje krivdu.

Zmenilo ju povýšenie

O to viac, keďže išlo o jeho dobrú kamarátku, s ktorou sa pred pracovnou skúsenosťou stretával na káve, bol v kontakte dlhé roky a nikdy si nevšimol, aby mohla mať sklony k takémuto správaniu.

„Vtedy však bola len na pozícii učiteľky. Povýšenie do inej pozície, ako som sám zistil, jej zrejme prerástlo cez hlavu a akoby potrebovala ukázať svoju moc. Zvláštne bolo už to, keď ma žiadala, aby som jej v práci netykal, ale vykal. Neskôr mi to aj prikazovala. Aj takto to teda môže fungovať v našom školstve. Najhoršie je, že som nestratil len prácu, ale dovtedy aj dobrú kamarátku. Nikdy sa mi za to pritom ani neospravedlnila,“ dodal na záver po skúsenosti z prešovskej školy.

ilustračné foto

V OBRAZOCH: Slovákov očarila úchvatná polárna žiara
14
Galéria
Foto: Ivan Roháč
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM