Kultúra

Prešov zažil veľkú slávnosť: Divadlo si pripomenulo 80 rokov od prvej premiéry, FOTO

V programe zazneli najslávnejšie piesne z muzikálov a inscenácií uvádzaných v DJZ, od Františka z Assisi až po Chicago, za sprievodu Orchestra Júliusa Selčana.

Ilustračný obrázok k článku Prešov zažil veľkú slávnosť: Divadlo si pripomenulo 80 rokov od prvej premiéry, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Slávnostným galavečerom za účasti množstva hostí si v utorok 30. 1. na Veľkej scéne pripomenuli 80 rokov od prvej premiéry Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove.

V programe zazneli najslávnejšie piesne z muzikálov a inscenácií uvádzaných v DJZ, od Františka z Assisi až po Chicago, za sprievodu Orchestra Júliusa Selčana.

„Galavečer je koncipovaný z repertoáru nášho divadla za posledných 20 rokov. Sú to melódie z muzikálov, či už našej vlastnej proveniencie, alebo zo svetových, ktoré uvádzame, ale aj hudba z rozprávok a iných predstavení,“ uviedol riaditeľ divadla Ján Hanzo.

Lepšie aj horšie obdobia

Premiéra činohry, slovenskej dramatiky Tri ženy pod orechom, ktorá sa uskutoční 22. marca na Malej scéne DJZ, bude podľa jeho slov takisto venovaná 80. výročiu.

Ako povedal, divadlo počas svojej histórie malo lepšie a horšie obdobia.

„Zložité to bolo hneď na samom začiatku, pretože vzniklo za Slovenského štátu. O rok na to, ako divadlo začalo svoju činnosť, už prechádzal front, zmenili sa spoločenské pomery a bola vojnová situácia, Prešov bol bombardovaný. Nebolo to ľahké, ale divadlo to zvládlo. Rozvíjalo sa, našlo si svoje postavenie aj za minulého režimu,“ priblížil Hanzo.

Ďalšia veľká zmena nastala v roku 1990, keď sa začala užívať veľká nová budova.

Oficiálne 30. januára

„Bola to veľká zmena pre celé divadlo. Potom celé 90. roky boli problematické z pohľadu financií, ale i organizačne. Divadlo z dvoch súborov prešlo na jednosúborový systém fungovania, ale s tým, že zostala zachovaná spevoherná časť produkcie, ktorá sa prevtelila z operiet do muzikálov,“ vysvetlil riaditeľ divadla.

Slovenské divadlo v Prešove, dnešné DJZ, oficiálne otvorili 30. januára 1944 v zrenovovanom Mestskom divadle, terajšej historickej budove DJZ, slávnostnou premiérou hry Ferka Urbánka Škriatok.

Začiatkom 50. rokov zmenilo divadlo názov na Krajové slovenské divadlo v Prešove, ktoré sa na DJZ premenovalo 8. mája 1954. DJZ v Prešove sa 1. januára 1996 zlúčilo so Štátnym divadlom Košice a 1. októbra 1996 vzniklo Východoslovenské štátne divadlo v Košiciach. Od 1. júla 1999 bolo opäť zriadené DJZ v Prešove.

Viac záberov zo samotnej slávnosti nájdete na záberoch vo fotogalérii.

Objektívom: Slávnostný Galavečer k 80. výročiu DJZ v Prešove
9
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM