Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešov v znamení zdravého štýlu: Do práce na bicykli lekári, policajti aj primátor!

Prešovčania majú opäť raz šancu odsunúť autá na “druhú koľaj” a ukázať, že aj tento rok sa dá v rámci zdravého životného štýlu a ochrany nášho prostredia uprednostniť cyklistika. Pozor, registrácia začína už v pondelok!

Ilustračný obrázok k článku Prešov v znamení zdravého štýlu: Do práce na bicykli lekári, policajti aj primátor!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Prešov totiž pripravuje na prelome augusta a septembra už druhý ročník súťaže Do práce na bicykli, ktorá ma za cieľ podporiť pravidelnú dochádzku do práce a do školy práve na tomto dvojkolesovom tátošovi.

Cieľom je aj rozvoj cyklodopravy

„Ide o kampaň, ktorá má tradíciu v mnohých európskych krajinách a na Slovensku sa rozbieha práve v Prešove v rámci projektu Central MeetBike. Súťaž bude podporená mediálnou kampaňou podporujúcou zdravý životný štýl a zodpovedný prístup k problémom dopravy a verejného priestoru v našom meste,“ uviedla Apolónia Sejková, koordinátorka miestnych aktivít.

Cieľom projektu je podľa jej slov najmä rozvoj cyklistickej dopravy, podpora zdravého životného štýlu obyvateľov, zlepšenie dopravnej situácie a fungovanie mesta ako celku, oživenie verejných priestorov, ktoré by podnietilo stretávanie sa ľudí počas cesty do a z práce a rovnako, obmedzenie negatívnych vplyvov dopravy ako hluk či emisie.

Vlani najazdili kvantum kilometrov

„Kampaň motivuje ľudí jazdiť do práce na bicykli,“ zdôraznila A. Sejková a dodala, že ide o súťaž dvoj až štvorčlenných zamestnaneckých tímov. „Pokiaľ jeden tím počas súťaže od 19.augusta 2013 do 18.septembra 2013 zrealizuje 70% ciest do práce a z práce na bicykli, postupuje do žrebovania o atraktívne ceny,“ vysvetlila pravidlá súťaže jej koordinátorka. Tento rok sa do tejto kampane zapojí aj tím z MsÚ na čele s primátorom Pavlom Hagyarim, čím zároveň aktívne podporia hlavnú myšlienku celej akcie.

A keďže ide o druhý ročník, zaujímalo nás, ako sa dá hodnotiť vlaňajší, pilotný ročník tejto kampane. „V minulom roku sa zapojilo 40 tímov z 33 firiem a inštitúcií, celkom 99 účastníkov, ktorí spolu najazdili 14 414,30 km,“ uviedla Monika Bujňáková z oddelenia cestovného ruchu, podnikateľskej činnosti a MIC na MsÚ v Prešove. Do súťaže sa podľa jej slov zapojili lekári, zdravotné sestry, architekti, administratívni pracovníci, technici, úradníci, policajti, učitelia a iní. „Do zlosovania sa dostalo 31 tímov, 7 tímov malo 100% podiel jázd, t.z. že jazdili do práce na bicykli každý deň, najúspešnejším tímom v celej súťaži s najviac prejazdenými kilometrami sa stal tím FNsP J.A. Reimana Prešov "Trauma tím“, a to vďaka veľkolepému výkonu jednej z členiek tímu, ktorá svoju cestu do práce absolvovala z Košíc," dodala k minulému ročníku M. Bujňáková.

Ako na to?

V týždni od 12. do 18. augusta bude možné zrealizovať registráciu 2 až 4 členných tímov spolupracovníkov z prešovských firiem, podnikov, inštitúcií na webovej stránke, kde si budú môcť účastníci preštudovať aj jednoduché pravidlá súťaže a spôsob registrácie. Podmienkou registrácie a účasti v súťaže je pôsobenie firmy na území mesta Prešov a zloženie tímu s minimálne dvoma a maximálne štyrmi členmi, počet tímov jednej firmy, spoločnosti nie je limitovaný. Každý tím si určí svoj názov a vedúceho tímu – tím lídra, ktorý registruje cesty do a z práce realizované na bicykli za celý tím. Počas kampane bude organizátormi súťaže realizovaná priebežná kontrola tímov v teréne.Vyhod­notenie a záverečné žrebovanie sa uskutoční v závere Európskeho týždňa mobility, v piatok 21.septembra v centre mesta, kde si vyžrebované tímy prevezmú ocenenia.

Vyžrebované tímy, ktoré splnia podmienku 70 percentnej „prebicyklovanej“ kapacity v čase konania súťaže budú zaradené do žrebovania o atraktívne ceny, ktoré venovali prešovské spoločnosti zaoberajúce sa predajom a opravou bicyklov, zriaďovaním a vedením web stránok, poskytovaním rehabilitačno-relaxačných služieb a množstvo ďalších zaujímavých cien.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM