Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešov si pripomenul významné výročie: Ubehlo 70 rokov od oslobodenia nášho mesta

Prešov si pripomenul 70 rokov od oslobodenia mesta. Výročie si Pietnym aktom kladenia vencov pripomenul i Ján Figeľ a spolu s primátorkou Andreou Turčanovou si uctili tých, ktorý čelili hrôzam vojny so zbraňou v ruke. Význam udalosti umocňovalo aj odovzdávanie pamätných medailí.

Ilustračný obrázok k článku Prešov si pripomenul významné výročie: Ubehlo 70 rokov od oslobodenia nášho mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti okrúhleho, 70. výročia tejto významnej udalosti v dejinách Prešova, sa uskutočnil Pietny akt kladenia vencov.

Zaplatili vlastnými životmi

Význam tejto udalosti umocňovalo aj odovzdávanie pamätných medailí Ministerstva obrany SR účastníkom II. svetovej vojny za účasti významných hostí, ako podpredsedu NR SR Jána Figeľa a primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Pietny akt kladenie vencov patrí k tradícii viažucej sa k 19. januáru, kedy si spoločne uctievame padlých a ich pozostalých, vzdávame úctu tým, ktorí za obranu vlasti v II. svetovej vojne zaplatili vlastným životom.

„Vychovávajme mladú generáciu k tolerancii, znášanlivosti, rešpektovaniu práv a slobody, upevňujme hodnoty demokracie a neustále upozorňujme, ako málo stačí, aby sa národy ocitli v priepasti vojny. História nás v tom utvrdzuje. Vždy si pripomínajme hrdinstvo tých, ktorí so zbraňou v ruke, ale i bez nej, dokázali čeliť hrôzam vojny, boli ochotní obetovať aj to najcennejšie, a to svoje životy za mier a pokoj na zemi, či to boli vojaci alebo civilisti. Vzdajme úctu aj tým, ktorí sa konca vojny nedožili,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Organizátormi piety boli Mesto Prešov a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove. Sprievodu účastníkov pietneho aktu sa okrem primátorky mesta, vedenia a zástupcov Mestského úradu a poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Prešov, zúčastnili aj ďalšie významné osobnosti zo štátnej, verejnej správy a samosprávy, významné osobnosti Prešova či pamätníci, ktorí atmosféru vtedajších udalostí zažili.

Atmosféru sprievodu účastníkov pietneho aktu od budovy MsÚ k Pamätníku osloboditeľov a Pamätníku obetiam gestapa na Konštantínovej ulici dotváral doprovod DO Baštovanka a v rámci pietneho aktu odznela aj Hymnická pieseň v podaní speváckeho zboru Vocals.

Odovzdávanie medailí

Význam tejto udalosti umocňovalo aj odovzdávanie pamätných medailí Ministerstva obrany SR k 70. výročiu SNP a konca II. svetovej vojny jej priamym účastníkom za účasti významných hostí z Ministerstva obrany SR, II. mechanizovanej brigády Prešov, členov Zväzu protifašistických bojovníkov, vojenských veteránov i príbuzných. Vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť statočnosti, obety a zodpovednosti, ale aj dôraz na kreovanie budúcnosti podpredseda NR SR Ján Figeľ. K oceneniam účastníkom vojny a ich príbuzným zablahoželal a všetko dobré zaželal slovami to zlé nech sa zhojí a dobré nech sa zdvojí.

foto: mesto Prešov

70. výročie oslobodenia Prešova: Uctil si ho aj Ján Figeľ
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM