Ľubomír Hudačko Správy

Prešov sa pýši ďalším betlehemom: Má pripomínať Vianoce bez komerčného vplyvu!

Jednou z prvých aktivít novej primátorky Andrey Turčanovej bolo aj slávnostné odhalenie druhého betlehemu v meste. Tentoraz na Františkánskom námestí s tým, aby miestnym pripomínal Vianoce bez komerčného vplyvu.

Ilustračný obrázok k článku Prešov sa pýši ďalším betlehemom: Má pripomínať Vianoce bez komerčného vplyvu!
Zdroj: Dnes24.sk

Betlehem sa nachádza na súkromnom pozemku, vlastník betlehema aj pozemku, na ktorom stojí je Imrich Girašek.,

„Hlavný zámerom je to, aby sa našlo pre Prešovčanov a návštevníkov miesto, kde by si mohli prežiť skutočného vianočného ducha. Pretože pri konkatedrále je síce betlehem, ale z jednej strany je klobása a z druhej kolotoče, takže je to skôr o komercii. Problémom je, že v súčasnosti nám reklama ako taká kazí vianočného ducha,“ povedal.

Autorom 11 dubových sôch je Milan Krajňák, ktorý ich zhotovil v umeleckej dielni v Čičave vo Vranovskom okrese a pri tvorbe diela mu pomáhali aj Rómovia. Väčšina sôch je v skutočnej životnej veľkosti. Betlehem síce stojí na súkromnom pozemku, no je súčasťou parčíka pred Kostolom sv. Jozefa a Františkánskym kláštorom a je prístupný verejnosti.

Girašek ho umiestnil vedľa svojho domu, kde býva. Na jeho zabezpečenie zháňal aj sponzorov a po dlhom hľadaní zopár aj našiel. Pomohli mu napríklad zabezpečiť miesto kamerovým systémom. Betlehem bude prístupný verejnosti približne do polovice februára.

foto: fb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM