Ľubomír Hudačko Správy

Premiérska návšteva v Prešove: Robert Fico si v meste pozeral lietadlá aj autobusy

Premiér Robert Fico navštívil dnes v Prešove dve spoločnosti zaoberajúce sa výrobou dopravných prostriedkov. Najprv to bola spoločnosť Tomark vyrábajúca malé lietadlá a neskôr spoločnosť Troliga Bus. Tá je momentálne jediným výrobcom autobusov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Premiérska návšteva v Prešove: Robert Fico si v meste pozeral lietadlá aj autobusy
Zdroj: TASR

S predstaviteľmi obidvoch firiem hovoril o ich výrobe. V Tomarku si premiér prezrel aj výrobu.

„Premiérovi ukázali nielen lietadlá, ktoré vyvážajú aj do Číny, ale aj budúcnosť spoločnosti, nový vrtuľník, ktorý momentálne testujú,“ povedal majiteľ spoločnosti Tomark Daniel Tomko st. „O tejto firme som veľa čítal a počul a po tom, ako som sa dozvedel, že získala aj veľkú zákazku v Číne, som sa rozhodol, že využijem cestu do Košíc a zastavím sa v Prešove, aby som si to pozrel. Chcem zablahoželať, pretože vyrábať na Slovensku takého lietadlá, ktoré majú úspech a podľa všetkého vysokú kvalitu a bezpečnosť, to je niečo, čo treba maximálne podporiť. A ak budem môcť, urobím všetko pre to, aby napríklad na inovácie, nové technológie sa dali použiť zdroje z európskych fondov,“ povedal premiér po prehliadke Tomarku.

V sídle spoločnosti Troliga Bus videl premiér už hotové autobusy, ktoré vyrába firma v Levoči. Okrem klasických autobusov pohybujúcich sa po našich cestách bežne, si Fico prezrel aj novinku spoločnosti, dvojpodlažný autobus Sirius, takzvaný doubledecker. S majiteľom spoločnosti Mariánom Troligom však hovorili aj o pripravovaných novinkách – nízkopodlažnom autobuse City, kĺbovom autobuse či autobuse na plynový pohon.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM